Az északi földgömbön a forró nyár, a déli féltekén pedig a szokásosnál szárazabb tél okoz nagy kiesést a gabona terméshozamokban- mondta el a Saxo Bank elemzője, Végh István a Trend FM reggeli műsorában. A Nemzetközi Gabonaügynökség jelentése szerint az orosz piac érezheti meg leginkább a kedvezőtlen időjárást. Míg tavaly 85 millió tonna gabona termett a régióban, idén 66 millió tonna alá eshet a kínálat. Végh István elmondta, hogy komoly esély van arra, hogy négy-öt éves mélypontra essenek a globális gabonakészletek.

A Nemzetközi Gabonaügynökséggel szemben az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium már optimistább a gabonakészleteket illetően. Ugyanakkor legutóbbi helyzetjelentésükben még nincsenek benne a szakértők helyszíni tapasztalatai. Végh István emlékeztetett arra, hogy az ellenőrök a vártnál rosszabb állapotban találták a felperzselt amerikai gabonaföldeket, ezért a következő, jövő heti állásfoglalásuk már borúsabb képet festhet.

Iránra figyel az olajpiac

Elsősorban az amerikai szankciókra adandó iráni reakció jelent kockázatot az olajszektorban- mondta el Végh István. Hasszán Rohani iráni elnök ugyanis arra figyelmeztetett, hogy ha Washington tovább provokálja országát, az irániak blokkolhatják a Közel-Keletet és az Indiai-óceánt összekötő, az olajszállítmányok szempontjából is fontos Hormuzi-szorost. A Saxo-bank elemzője szerint a szoros lezárása az egész olajpiacon nagymértékű kitermelés csökkenést jelentene, főleg azért, mert az Egyesült Államok a szövetségeseinek is megtiltotta, hogy Irántól olajat vásároljanak.

Ellensúlyozhatja az iráni helyzetet, hogy az Egyesült Államokban a Baker Hughes jelentése szerint tovább emelkedett a nyersolajmezők száma, és az OPEC országok is egy konfliktus esetén némiképp növelhetik még kitermelésüket. Emiatt az olajárakban sem várható lényeges mozgás, a Brent hordónkénti ára 75-80 dollár között, a WTI olajé pedig ennél körülbelül öt dollárral alacsonyabb szinten stabilizálódhat.

Az interjúban még szó volt a chilei Escondida rézbányában tapasztalható feszültségekről, a bányászok és szakszervezetek reménytelennek tűnő béremelési követeléseiről. A befektetők egyértelműen attól tartanak, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, egy hosszabb sztrájk béníthatja meg a kitermelést a világ egyik legnagyobb rézbányájában.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Nagy Károly.

A magyar gabonaföldeket is sújtotta a szokatlan időjárás. A klímaváltozás hatásait az exportpiacok érezték meg leginkább. További részletek >>