Az orosz-ukrán háború továbbra is hátráltathatja a világgazdaságot, az energiapiaci bizonytalanságok, vagy éppen a gabonaszállítás nehézségei által. Bár paradox módon, a fegyverkezés felpörgése akár javíthatja is a GDP-kilátásokat – nyilatkozta a Trend FM által megkérdezett közgazdász.

Az Izrael és a Hamász között tavaly októberben kirobbanó háború, és a jemeni húszi lázadók akciói a vörös-tengeri hajózási útvonalak blokkolásával szintén jelentős kockázattal bírnak. A Báb el-Mandeb szoroson ugyanis évente húszezer szupertanker szállít árut, a világ olajfelhasználásának tíz százalékát mozgatva. A nagy tankerhajóknak most a jemeni fenyegetés miatt alternatív útvonalakat kell választaniuk, ami Afrika megkerülésével jár – tette hozzá Székely Zsolt. Ez nemcsak az árakat emeli ötszörösére, hanem a logisztikai útvonalak hosszát is nagyjából két- és félszeresére nyújtja.

Érdemes lesz odafigyelni Kína és Tajvan kapcsolatára is, hiszen elképzelhető, hogy a kínai hadsereg idén akarja katonai beavatkozással magához csatolni a globális félvezetőgyártás több mint hatvan százalékáért felelős félszigetet – tette hozzá Székely Zsolt. Nagy Károly beszélgetése a Reggeli Monitorból.