A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az online egészségügyi technológia piaca évről évre növekszik, a koronavírus-járvány miatt pedig világszerte exponenciálisan megnőtt az igény az ilyen típusú megoldások használatára. A hazai startup fejlesztése egy olyan telemedicina-szolgáltatás, amely segítségével a felhasználók videótelefonáláson keresztül, pár perces várakozás után bárhol, bármikor konzultálhatnak orvosokkal és pszichológusokkal - olvasható az IoT Zóna oldalán.

Trend FM IoT Zóna műsorában a DokiApp alapító-ügyvezetője elmondta: tavaly összesen 65 milliószor jártunk háziorvosnál Magyarországon. Ezeknek az orvos-beteg találkozóknak a 80 százaléka meg is állt az alapellátásnál, vagyis a páciensnek nem kellett később szakrendelésre vagy például képalkotó diagnosztikára mennie

Már az is érezhető előrelépés lenne, ha a 80%-ból jelentős százaléknak nem feltétlenül kellene háziorvoshoz mennie rögtön. Gyakran ugyanis enyhe tünetekről van szó, amelyeket fizikai vizsgálat nélkül, telemedicina-szolgáltatáson keresztül is lehet kezelni vagy tanácsot lehet adni.

Egyre több kiegészítő funkciót vehet át a telemedicina

Az alkalmazásban található egy egészségügyi panaszlista, ezek közül választhatnak a jelentkezők. Az elérhető orvosok egy alapos követelményrendszeren esnek át, mielőtt csatlakoznának a platformhoz. A DokiApp jelenleg 25 szerződött orvossal és pszichológussal áll kapcsolatban.

A másik oldalon eddig 4000 páciens regisztrált az applikáció felületén, jelenleg 18 év felett van erre lehetőség. „Egyszer egy középkorú páciens beszélgetett az egyik orvosunkkal. Majd a konzultáció végén odahívta a nagymamáját is, hogy mivel a nagyi régen járt rendelésen, így ő is konzultáljon egyet a doktorral” – mesélt egy nem szokványos történetet Somogyi Tibor.

A teljes cikket elolvashatják az IoT Zóna oldalán!