A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása a február közepén tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt, az ellátásbiztonságot veszélyeztető körülmény nem merült fel.

Az idei tél eddigi leghidegebb napján, február 12-én a földgázfogyasztás 62.768.000 köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek hasonló időszakában.

Az elfogyasztott földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását. Idén január 18-án és február 12-13-án volt kiugróan magas a fogyasztás. Ezeken a napokon -4, -7, illetve -5 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet.

A hideg idő miatt kiugró napi fogyasztás ellenére az idei téli gázfogyasztás mennyisége összességében hasonló az előző évi adatokhoz.

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatosan ellátást biztosít.

A február 23-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 3,67 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 58 százalékos.