A szervezet auditorai 15 napon belül kimennek a helyszínre, ahol alaposan megvizsgálják, hogy a szálláshely megfelel-e az üzemeltető által elérni kívánt kategória kritériumainak. Az auditorok által összeállított anyag alapján ezután egy ötfős bírálóbizottság dönti el, hogy jóváhagyja-e vagy sem a javasolt kategóriát.

A szálláshelyek minősítésének buktatóiról Soproniné Fórián Ágnessel, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. panzióminősítéséért felelős irodavezetőjével és Urszics Alexandrával, a villányi Urszics Családi Panzió vezetőjével a Turizmus.com műsorunkban Érczfalvi András beszélgetett.

Az Urszics Családi Panzió 2022. június 1-jén nyitott meg. A tulajdonosok panzióvá alakították át a márciusban vásárolt, korábban vendégházként működtetett szálláshelyet. Elhatározták azt is, hogy a háromcsillagos minősítést célozzák meg, bár akkor még nem tudták, hogy ehhez milyen feltételeket kell teljesíteniük. A szálláshely berendezéséhez a regisztráció után kapott, 175 pontos kérdőívet is segítségül hívták, de nem figyeltek oda minden részletre. Az első auditon végül nem mentek át.

A podcastban Soproniné Fórián Ágnes és Urszics Alexandra arról beszélnek, hogy miért nem sikerült a villányi panzió első auditja, általában hogyan folytatódik a minősítési procedúra ebben az esetben, hogyan kapták meg végül a három csillagot, és mennyi időveszteséget kellett elszenvednie a folyamat megakadása miatt.