A kötelező minősítésről Mihály Mariannal, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület magán- és egyéb szálláshelyek minősítéséért felelős irodavezetőjével és Szegő Rékával, a magánszállások képviselőjével beszélgetett Érczfalvi András a Turizmus.com műsorunkban.

A két szálláshelytípust a szobák és ágyak száma, illetve az üzemeltető típusa különbözteti meg egymástól. A magánszálláshely legfeljebb nyolc szobával és 16 ággyal, az egyéb szálláshely legfeljebb 25 szobával és 100 ággyal rendelkezhet.

Az adásban Mihály Mariann és Szegő Réka – aki maga is magánszálláshelyeket üzemeltet Budapesten – kiemelték, hogy minden szálláshelynek rendelkeznie kell egy alap karbantartottsággal és higiéniával, a minősítés során pedig az egyéb szolgáltatásokért, felszereltségért ítélik oda az auditorok a csillagos besorolást.

A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a szálláshelyet, amit végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg.

A minősítési rendszerben egytől öt csillagig terjednek a kategóriák, de ahogy Mihály Mariann jelezte, az egy-, két- vagy háromcsillagos besorolás sem számít leminősítésnek. Azt jelzi, hogy a szállás felszereltsége, bútorzata nem felel meg egy felsőbb kategóriának – hiszen az ötcsillagos kategóriában például a szoba, az ágy és a matrac mérete is adott mint alapkövetelmény.

A szakemberek hozzátették azt is, hogy a külső környezetet akkor nem értékelik, ha a szállásadónak nincs ráhatása (például a lépcsőház leromlott állapotban van), azonban ha saját kertről, vízpartról van szó, akkor az is beleszámít az értékelésbe.

Hallgassa meg a beszélgetést!