A kötelező minősítésről a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. két képviselőjével, Lukács Attilával és Gendur Andrással Érczfalvi András beszélgetett a Turizmus.com című műsorunkban.

Az interjúban elhangzott, hogy a kategóriába 1160 egység tartozik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) nyilvántartása szerint. A hotelek körülbelül 75 százaléka regisztrált a rendszerbe, 40 százalékát pedig már minősítették is.

A szálláshely-minősítés szempontjából a legrégebbi kategóriáról beszélünk. A szállodák besorolása ugyanis már a kötelező minősítés bevezetése előtt is bevett szokás volt a Hotelstars nemzetközi kritériumrendszerében, amelyet most is használnak. Így talán ebben a szegmensben lehet a legkevesebb meglepetés az új rendszerben.

Annyi a változás, hogy korábban önkéntes alapon minősíthettek, míg ez idén január 1-jétől kötelező minden hotel számára – emelte ki Lukács Attila, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. szállodák minősítéséért felelős irodavezetője és Gendur András, a társaság ügyvezető-helyettese.

A szállodáknál hagyományosan egytől öt csillagig terjed a besorolás, ehhez igazodik most már az összes többi szálláshelytípus is, és a minősítés három évre szól. A besorolás folyamata is egységes: regisztráció, adatlap kitöltése, majd az önértékelés, helyszíni audit és bírálóbizottsági döntés szükséges. Új hotel esetében 15 napon belül elvégzik az auditot. Fontos tudni azt is, hogy üzemeltetőváltás esetén új minősítésre van szükség.

A műsorban arról is szó volt, hogy mennyiben változik ötévente a kritériumrendszer, és számíthatnak-e meglepetésekre az érintett cégek az eddigi minősítési rendszerhez képest. Hallgassa meg a Turizmus.com adását!