Az interjúból kiderül, hogy ennek a mintegy 1.200 egységet számláló szálláshelycsomagnak a minősítésével nagyon jól halad a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület. Már az érintett szálláshelyek felénél tartanak, annak ellenére, hogy a szezonalitás megnehezíti a munkájukat, hiszen a kempingek mellett a nyári táborok, diákszállások és hostelek is ebbe a körbe tartoznak.

Sokszínűségük ellenére ezeknél a szálláshelytípusoknál közös pont, hogy elsősorban a szolgáltatásokra és a szabadidős lehetőségekre (sportpályák, kerékpárkölcsönzés, rekreációs lehetőségek, animációs programok vagy akár koncertek) fektetnek nagy hangsúlyt – mondta Madách Erika, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. kempingek, üdülőháztelepek, valamint közösségi szálláshelyek minősítéséért felelős irodavezetője és Gendur András, a társaság ügyvezető-helyettese.

A többi szálláshelytípushoz hasonlóan a kempingek, üdülőháztelepek és közösségi szálláshelyek esetében is egytől öt csillagig terjednek a kategóriák, és a besorolás három évre szól. A minősítés folyamat is ugyanaz: regisztráció, adatlap kitöltése, majd az önértékelés, helyszíni audit, bírálóbizottsági döntés. Új szálláshely esetében 15 napon belül elvégzik az auditot. Fontos tudni azt is, hogy üzemeltetőváltás esetén új minősítésre van szükség.

A műsorban arról is beszéltek a szakértők, hogy mennyit számítanak a besorolás során az egyedi pluszszolgáltatások és programok, valamint kitértek arra is, hogy mivel szokott lenni a legtöbb probléma az auditorok tapasztalatai szerint. Hallgassa meg a Turizmus.com adását!