A panzió a vonatkozó kormányrendelet definíciója szerint olyan szálláshely, amelyben a szálláshely szolgáltatása mellett a reggeli szolgáltatása kötelező, és ahol a hasznosított szobák száma legalább 6, de legfeljebb 25, az ágyak száma pedig legalább 11.

Magyarországon jelenleg 1758 panzió van, ebből körülbelül 600-nak van olyan érvényben lévő minősítése, amelyet 2022. január 1. előtt kapott meg – a regisztráció számukra is kötelező. A minősítéssel rendelkező panziók közül eddig 200-an regisztráltak. A besorolási kategóriák – akár a többi szálláshelynél – ebben az esetben is egytől öt csillagig terjednek, a minősítést három évre lehet megkapni.

A szállásadónak a regisztráció jóváhagyását követően meg kell jelölnie, hogy milyen kategóriára pályázik. Ezután következik az önértékelés, vagyis ugyanazon az online felületen ki kell tölteni egy 175 kérdésből álló, egyszerű kérdőívet. Ennek során a többi között a szobák méretére, a fürdőszoba felszereltségére, a szoba berendezésére kérdeznek rá.

A szálláshelynek a vágyott minősítés megszerzése érdekében teljesítenie kell az adott kategóriára vonatkozó összes minimumkövetelményt. Ha valamilyen feltételt nem tud teljesíteni, eldöntheti, hogy beruház-e a magasabb besorolás érdekében, vagy megelégszik az alacsonyabb kategóriával. A Turizmus.com című műsorunkban a szakértők részletezték a panziókra vonatkozó egyes feltételeket, a helyszíni auditálás menetét, valamint azt is, hogy mi történik, ha a panzió elfelejt regisztrálni.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. két képviselőjével, Soproniné Fórián Ágnes panzióminősítéséért felelős irodavezetővel és Gendur András ügyvezető-helyettessel beszélgetett.