A hazai szálláshelyek túlnyomó többsége a „magán és egyéb" kategóriába sorolható, a számuk mintegy 42 ezer. Idetartoznak például az Airbnb-n keresztül kiadott lakások, a rövid távon hasznosított saját lakrészek, nyaralók, vendégházak, független apartmanok.

A két típust a szobák és ágyak száma, illetve az üzemeltető típusa különbözteti meg egymástól. A magánszálláshely legfeljebb nyolc szobával és 16 ággyal, az egyéb szálláshely legfeljebb 25 szobával és 100 ággyal rendelkezhet. A magánszálláshely üzemeltetője egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély lehet, az egyéb szálláshelyé csak cég – részletezte Mihály Mariann, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. magán- és egyéb szálláshelyek minősítéséért felelős irodavezetője és Gendur András ügyvezető-helyettes.

Ebben a körben is egytől öt csillagig terjednek a minősítési kategóriák, és a besorolás három évre szól. A folyamat is ugyanaz: regisztráció, adatlap kitöltése, majd az önértékelés (ez esetben egy 109 pontból álló kritériumrendszer alapján), helyszíni audit és bírálóbizottsági döntés. Új szálláshely esetében 15 napon belül elvégzik az auditot. Fontos tudni azt is, hogy üzemeltetőváltás esetén új minősítésre van szükség.

A műsorban arról is beszéltek a szakértők, hogy számítanak-e a besorolásnál az egyedi pluszszolgáltatások, valamint, hogy mivel szokott lenni a legtöbb probléma a tapasztalatok szerint. Érczfalvi András interjúját itt hallgathatja meg: