Magyarországon jelenleg 1758 panzió található, ebből mintegy 600-nak van önkéntes igénylésen alapuló, érvényes minősítése, amelyet 2022. január 1. előtt kapott meg. A nemzeti szálláshely-minősítő rendszerbe ezen szálláshelyek számára is kötelező a regisztráció. A besorolással rendelkezők közül eddig 200-an regisztráltak.

A panzió a vonatkozó kormányrendelet definíciója szerint olyan szálláshely, ahol a reggeli szolgáltatása kötelező, és ahol a hasznosított szobák száma legalább hat, de legfeljebb huszonöt, az ágyak száma pedig legalább tizenegy.

A kötelező minősítés részleteiről Gendur Andrással, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület ügyvezető-helyettesével és Paór Anikóval, a háromcsillagos Rosinante Fogadó értékesítési vezetőjével Érczfalvi András beszélgetett.

A mostani adásban lépésről lépésre sorra vettük, hogy a panziók üzemeltetőinek a gyakorlatban milyen procedúrát kell végigvinniük a csillagok megszerzéséhez, milyen akadályokba ütközhetnek, és mire kell figyelniük a folyamat során.

A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a szálláshelyet az 1-től 5 csillagig, amit végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: