A szálláshelyek kötelező besorolásáról Lukács Attilával, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület szállodák minősítéséért felelős irodavezetőjével és Márics Józseffel, a Hotel Divinus igazgatójával beszélgetett Érczfalvi András műsorvezető a Trend FM Turizmus.com műsorában.

A szálláshely-minősítés szempontjából a legrégebbi kategóriáról beszélünk. A szállodák megméretése ugyanis már a kötelező minősítés bevezetése előtt is bevett szokás volt a Hotelstars nemzetközi kritériumrendszerével, amelyet most is használnak. Így valószínűleg a hoteleket éri a legkevesebb meglepetés az új rendszerben.

Ettől függetlenül a műsor vendégei, Lukács Attila és Márics József pontról pontra végigvették, hogy a gyakorlatban milyen procedúrát kell végigvinni a csillagok megszerzéséhez. A három évre szóló minősítést egy adatlap kitöltése és önértékelés előzi meg, majd az auditorok a helyszíni ellenőrzés során besorolják a szállodát, amit végül egy bírálóbizottsági döntés erősít meg. Bár három évre szól a minősítés, de lehetőség van szintet is lépni, ha időközben újabb fejlesztések történnek a hotelben.

A szakértők hangsúlyozták, fontos, hogy a szállodák reálisan célozzák meg a csillagok számát, csakúgy mint az, hogy a szolgáltatásokban és a piaci helyzetben gondolkozzanak, a ház pozícióját, beruházási lehetőségeit, a szükségleteket és fenntartási költségeket is figyelembe véve.

Hallgassa meg a beszélgetést!