Szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az éves inflációs ráta Romániában – közölte pénteken az Országos Stati­sz­tikai Intézet (INS).

A török kormány dömpingellenes vámokat vezetett be több országból származó acélimportra, elsősorban a hazai gyártók védelmében. A legmagasabb vámtételek a kínai termékeket érin­k, de az orosz, indiai és japán acélbehozatal is drágul.

A brit sta­tisz­tikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett adatai szerint havi összevetésben 0,2 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az idei nyár utolsó hónapjában. Ez megfelelt az elemzői előrejelzéseknek.

A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára. Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdhe­ti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognoszti­záltak. Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma.

Nem sikerült érdemben előrelépnie a Forintnak

A hét eleji 397-es szintről, egészen 401,5-ig esett az árfolyam. A dollárral szemben is hasonlóan reagált a forint az utóbbi napokban. Jelenleg 366 környékén mozog az árfolyam. Az USD viszont erősödött az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,094-es szinten mozogtak a jegyzések.

Újra csökkent az infláció

Szeptemberben tovább csökkent az infláció Magyarországon. Az egy évre visszatekintő áremelkedés 3% volt, vagyis három és fél év után először elérte a jegybanki célt. Az inflációs mutató csökkenése azért nem okozott meglepetést, mert jórészt előre látható tényezők felelősek érte. A legkarakteresebb dezinflációs hatás az üzemanyagárak tovább folytatódó mérséklődése volt. Havi alapon az árszint 0,1%-kal esett szeptemberben, vagyis az ősz eleji áradatoknem árulkodnak érdemi inflációs nyomásról.