2020 egyértelműen a koronavírusról szólt, és az átoltottság eléréséig az Equilor várakozásai szerint ez idén sem lesz másként. Szécsényi Bálint, a cég vezérigazgatója a tavalyi évet úgy jellemezte, hogy a reálgazdasági zavarok ellenére a tőkepiaci befektetőknek jó évük volt. Szinte állandóan mozgásban volt a szabályozói környezet, de mivel a nagy jegybankok és a kormányok részéről is rengeteg plusz pénz került a piacra, ezért a befektetői szolgáltatók ebből profitálni tudtak. Az Equilor a Növekedési Kötvényprogramban és az új magyar tőzsdei kibocsátásokban is aktív szereplő volt, és 2020 az egyik legsikeresebb évük volt.

Nagyobb vállalatok is készülnek a magyar tőzsdére, amely igencsak megnövelheti a magyar piac kapitalizációját. Az Equilor stábjának egyébként meggyőződése, hogy a világ már kifelé tart a koronavírus válságból. Persze nagyon sok függ majd attól, hogy a koronavírus oltások mennyire haladnak gyorsan. Izrael a lakosság 25 százalékát beoltotta. A 70 százalékos átoltottság elérésére elsőre nekik van a legnagyobb esélyük. Aztán az öböl-menti arab országoknak. Az Egyesült Államok és Kanada is jól halad, jobban, mint az Európai Unió. Nyár közepére, őszre az EU is elérheti a megfelelő oltásszámot. Török Lajos vezető elemző szerint egyértelmű, hogy ettől függ majd az, hogy milyen tempóban áll helyre a világgazdaság. A második járványhullám zárásai miatt egyértelmű, hogy W-alakú gazdasági visszaesés lesz világszerte. Az új amerikai elnöknek egyelőre nem örültek a befektetők. Joe Biden valószínűleg emeli a társasági adókulcsokat és a legfelső jövedelmi adókulcsot is. Viszont a már elfogadott, 1900 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagon kívül további, hasonló intézkedések várhatók tőle. Óriási infrastruktúrafejlesztések is várhatók az új amerikai vezetéstől. Joe Biden a zöld megújulás elnöke lehet.

Joe Bidennek erős Kína stratégája lesz. Szeretné kiütni őket a nyeregből gazdaságilag. Ezt szövetségi rendszeren keresztül szeretné megtenni. Az amerikai pénzügyekben a FED kamatemelésére és vágására sem kell számítani 2023 előtt. Az Egyesült Államokban nem szeretik a negatív kamatot, így további monetáris lazításra kicsi az esély. Az év második felének a nagy kérdése lesz, hogy az eszközvásárlási program mértékét csökkentik-e, illetve, hogy lesznek-e célzott állampapír-vásárlások az amerikai állampapírpiac hozamgörbéjének karbantartása érdekében. Ami bizonyosnak tűnik, hogy az amerikai dollár tovább gyengül. Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője szerint az árupiacot tekintve a kőolajárban rövidtávon áremelkedés várható, a második félévre maradhat a bizonytalanság. Főleg úgy, hogy tartósan 50 dollár fölött visszajönnek-e a piacra az amerikai palaolaj termelők. A hosszú távú inflációs veszély kedvezhet az arany árfolyamának.

Folytatódhat a platina árfolyam emelkedése. Itt szűkebb a kínálat (közel 70 százalékát Dél-Afrikában termelik ki), és az autóiparnak egyre nagyobb szüksége van rá, a katalizátorok miatt. Sokszor helyettesítő fémként is előkerül a platina, például az IT és az egészségügyi szektorban. Az emelkedő árupiaci termékek hullámait meglovagolva az ausztrál dollár erősödését várják erre az évre. A gazdaság is jól teljesíthet, mivel szigetország lévén, kevésbé érintette őket a koronavírus-járvány. A norvég korona is jól teljesíthet, ha marad az olaj áremelkedése.

Idén 4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak Magyarországon. A második félévben várható a gazdasági fellendülés. 2020-hoz képest jobb lehet a költségvetés bevételi oldala 2021-ben. A Magyar Nemzeti Banktól idén az egyhetes betéti tendernél lehet kamatcsökkentés, de 2022-től már kamatemelést vár az Equilor elemzői stábja, amely azzal kalkulál, hogy a tavalyinál stabilabb lesz a forintárfolyama, de tartósan beragadhat a 350 és 369 közötti szintre az euróval szemben. A magyar gazdaságpolitika továbbra is a forint lépcsőzetes gyengülésére épít. Egy hosszabb időtávot megvizsgálva, a forint egyébként már 2002 óta folyamatosan gyengül az euróval szemben.

Nagy Károly összeállítása.