A Modern Vállalkozások Programjának fő célkitűzése a vállalkozások korszerű, elsősorban infokommunikációs technológiák iránti érzékenyítése, szemléletformálása, mondta el Czimbalmos Levente, az MKIK Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője, a Digitalizációs Kollégium titkára. 2015-ben indult el ez a kezdeményezés, amely egy díjmentes és közcélú program. Az elmúlt 6 évben nagyjából 21 ezer vállalkozással dolgoztak közvetlenül együtt. Legtöbbjük a Program valamely szolgáltatását is igénybe vette már.

A kormány és a kamara célja a programmal, hogy megmutassa a hazai kkv-knak a digitalizációban rejlő üzleti lehetőségeket, segítsen felmérni az ezzel járó feladatokat, fejlesztési jövőképet kínáljon számukra és versenyképessé, hatékonnyá tegye őket az új gazdasági kihívások között.

A legfontosabb szolgáltatási terület a programban a személyre szabott informatikai átvilágítás, melynek keretében a program tanácsadói felmérik az adott vállalat digitális érettségét, készségeit, lehetőségeit. Az MKIK szakértője szerint a legnagyobb lemaradás Magyarországon az üzleti digitalizáció terén van, de itt is tapasztalható már némi fejlődés, melyet a pandémia okozta kényszerhelyzet tovább erősített. „Ez azonban a makroszámokban még nem látható. Az Európai Uniós átlagot messze nem érjük el, hiszen ne felejtsük el például, hogy közben a többiek is reagáltak, erősödtek. Ez indokolja, hogy szükség van ilyen programokra, amelyek fókuszáltan ösztönzik a digitalizációt” – érvelt a program mellett Czimbalmos Levente.

A lemaradásnak a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője szerint számos oka van.

  • Bizalomhiány: a vállalkozások tartanak a digitalizációtól és az ezzel járó transzparenciától
  • Szokásjogok: az eddigi módszerekhez már hozzászoktak, nem akarnak újítani, az évek óta sürgető fejlesztésekbe sem vágnak bele
  • Kompetenciák hiánya: hiányoznak az ehhez szükséges ismeretek és a felzárkózáshoz szükséges kompetenciák
  • Forráshiány: tévesen minden eseten költségigényesnek, horribilisnek tartják az ilyen beruházásokat

„Pedig az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás az informatikai fejlesztés. Mindenkit arra ösztönzünk, hogy vállalkozzon digitálisan!” – bíztatta a vállalkozásokat a szakmai vezető.

(x)

Lakatos László interjúja.