40 cég helyett már csak 80-at alapítanak naponta

Az elmúlt három évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma, sőt 2014 ismét negatív csúcsot hozott az újonnan alapított cégeknél. Amíg 2011-ben közel 50 ezer cég alakult, addig 2012-ben már 40 ezernél is kevesebb, 2013-ban pedig számuk a 34 ezret sem érte el. 2014-ben ez a szám tovább csökkent, 30 ezeret sem volt a frissen alapított vállalkozások száma. Ez azt jelenti, hogy 2011-ről 2014-re 40 százalékos volt a csökkenés mértéke. Amíg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi cégalapítások száma 80 körül mozog - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Új cégek számának alakulása. Forrás: Bisnode
Új cégek számának alakulása. Forrás: Bisnode

Részben a törvényi szabályozás változásai – a kft. alapításához szükséges tőke 500 ezer forintról 3 millió forintra történő felemelése –, részben pedig az emberek vállalkozó kedvének csökkenése okozta a drasztikus változást. Míg 2009-ben kirobbant gazdasági válság után még két éven keresztül évi 6, illetve 3 százalékkal növekedett a cégalapítások száma, addig 2012-re a cégalapítások kedve alábbhagyott, már nem az új a vállalkozások alapításában keresték a cégtulajdonosok a boldogulásuk útját.

Kevesebb a működő vállalkozás is

Az új cégek számának csökkenését, késve ugyan, de követte a működő vállalkozások számának fogyása. Míg 2008 és 2013 között a Magyarországon működő társas vállalkozások száma évről évre, csökkenő mértékben ugyan, de növekedett, addig 2014-re megfordult ez a trend. 2014 volt az első olyan év, amikor év elején már kevesebb működő vállalkozást regisztráltak, mint az előző év kezdetén: 2014. január 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb vállalkozás működött hazánkban, mint 2013 első napján. 2015-re ez az érték tovább csökkent, az egy évvel korábbihoz képest 2,55 százalékkal lett kevesebb a működő cégek száma hazánkban, derül ki a Bisnode adataiból. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt az 5-6 százalékos cégszám-növekedés sem volt ritka éves szinten.

Ennek következtében ma Magyarországon 544 ezer működő vállalkozással kell számolni, ami még mindig 11 százalékkal több mint a 2008 elején jellemző érték. A cégszám-csökkenést önmagában nem lehet negatív trendként értékelni, amennyiben hosszú távon egy stabilabb, de kisebb cégvilág létrejöttéhez járul hozzá - mondja Keleti József a Bisnode Country Managere.

Megyékre lebontva

Kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Nógrád és Zala megyében történt, ahol 5 %-nál nagyobb mértékű a cégszám-csökkenés. Budapest az egyetlen terület, ahol 2 % alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése az elmúlt egy évben. Országos átlag alatti értékekkel csak a következő területeken számolhatunk: Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye, Hajdú-Bihar megye, Pest megye és Budapest.

Akiket nem érintett meg a változás szele

Az egyértelműen csökkenő cégszám mellett maradt még néhány iparág, ahol a trendek ellenére nőni tudott a vállalkozások száma. Ezen iparágak a mezőgazdaság, a gépjavítás, a gépjármű-kereskedelem, a közigazgatás és a vegyipar; azonban a cégszám-növekedés ezekben a szektorokban sem haladta meg a 2 százalékot. Arányaiban leginkább a pénzügyi szektorban, a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében, a papíriparban és a textiliparban csökkent legjobban a cégek száma, mely csökkenés 2014. január 1-ről 2015. január 1-re a 4,5 százalékot is meghaladta.

Működő társas vállalkozások számának alakulása
Működő társas vállalkozások számának alakulása

A felszámolásokkal és a csődeljárásokkal leginkább sújtott két iparágban – a vendéglátás és az építőipar terén – is magas, de nem a legmagasabb cégszám-csökkenés tapasztalható. A vendéglátásban 3,7 százalékkal csökkent a vállalkozások száma (jelenleg megközelítőleg 25 700 ilyen cég tevékenykedik), az építőiparban pedig 3,9 százalékos csökkenés következett be (jelenleg 48 300 társas vállalkozás működik a szektorban).

Ezt várják az idei évre

Jó látszik, hogy a cégek számának csökkenése tartósnak mondható, és feltehetően 2015-ben is hasonló trendek várhatóak. A törvényi intézkedések, a szabályozás változása jelentős hatással van a magyar vállalkozások számára, azaz ha szigorítják vagy enyhítik a cégalapításhoz szükséges feltételeket, az kihat a cégek számára is. Az azonban jól látszik, hogy míg a válság elején sokan menekültek saját cég létrehozásába, addig ma már nem ez lett a boldogulás útja. A csökkenő társas vállalkozások száma nem mondható negatív trendnek, amennyiben az egy kisebb, de stabilabb cégvilághoz vezet. A magyar cégek egyre kockázattudatosabbnak mondhatók, jobban megnézik, mint korábban, hogy kikkel üzletelnek, ezért maga a piac is kikényszeríti, hogy az életképtelen, rosszul gazdálkodó, netalántán csaló cégek bezárjanak, ami a csökkenő cégszám mellett a gazdaság tisztulását is eredményezi - hívja fel a figyelmet a Bisnode elemzése.