2018-ban az EXIM refinanszírozott hitelei és export hitelbiztosításai 20 milliárd forintjába kerültek az adófizetőknek, de több mint 300 milliárd forintnyi üzletet hoztak létre. Ez 16-szoros megtérülés - közölte az EXIM díjátadó gáláján Jákli Gergely vezérigazgató. Beszámolt arról is, hogy az ügyfeleik száma 1476-ra emelkedett, amelyek 90 százaléka már kis- és középvállalkozás. Tavaly 216 milliárd forintnyi kereskedelmi banki hitelt refinanszírozott az EXIM-csoport. "Azok a vállalkozások, amelyek használják az EXIM-et, 1,5-szeresére növelték árbevételüket" - hívta fel a figyelmet Jákli Gergely.

Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium miniszterhelyettese már arról beszélt, hogy az 5,3 százalékos I. negyedévi gazdasági növekedés ellenére sok tennivaló van még a hazai gazdaság felzárkóztatása terén. Megemlítette, hogy pont ezért a kormány 10 milliárd forintos, felülről nyitott, úgynevezett nyugat-balkáni tőkeexport alapot hozott létre, hogy segítse az új üzleti területekben gondolkodó magyar vállalkozásokat. A miniszterhelyettes kiemelte Szerbiát, ahol a jövőben vízgazdálkodással, hulladékkezeléssel és más, infrastrukturális beruházással foglalkozó szerb-magyar konzorciumokat támogat majd a magyar állam. A magyar kabinet új exportstratégiával próbálja segíteni a magyar vállalkozásokat, hogy az erőteljes, felzárkózó jellegű gazdasági növekedés megmaradjon.

Az EXIM díjátadó gáláján a Virtuózok Kamarazenekar adott egy 25 perces koncertet. Ebből egy kisebb részlet itt tekinthető meg.

Átadták a 8 díjat. A kategóriák nyertesei:

- Az Év KKV finanszírozója a Budapest Bank

- A MEHIB 2018 kategóriában a K&H Bank

- Az év ügyletéért az OTP Bank kapta az elismerést

- Az év lízingcége a Budapest Lízing

- Az év bankja a Raiffeisen Bank

- Az EXIM 25 lízing kategóriában a Deutsche Leasing Hungaria-t díjazták

- Az EXIM 25 banki kategóriát az UniCredit Bank Hungary nyerte

- Az Urbán Zoltán emlékdíjat pedig Kulbert Miklós, az UniCredit Bank Hungary igazgató-helyettese vehette át.