Július 1-től az EXIM Exportélénkítő Program keretében új pénzügyi terméket vezet be a piacra lépcsőzetesen. Az új konstrukciókat immáron az agráriumban működő cégek is igénybe vehetik. Az Exportélénkítő Program mellett továbbra is banki partnereink és közvetlen ügyfeleink rendelkezésére állnak a már jól ismert konstrukcióink, mint például a Jövő Exportőrei Program, amellyel elsősorban az exporttevékenység elindítását támogatjuk.

Szőcs Gábor, az EXIM vezérigazgatói kabinetigazgatója a Reggeli Monitorban beszélt arról is, hogy nemcsak forgóeszköz- vagy beruházási hitelt adnak, hanem lízingkonstrukciót is igényelhetnek a külpiaci terjeszkedésben gondolkodó vállalkozások. 10 millió forint az a legalacsonyabb összegű kölcsön, amit a legkisebb cégek is igénybe tudnak venni, lízing esetében pedig ennél is alacsonyabb finanszírozási igényt is ki tudnak elégíteni. Tavaly 841 milliárd forintos volt az EXIM hitelállománya, a biztosított összeg pedig 256 milliárd forintra emelkedett. Jelentős mértékben nőtt az állami pénzintézet ügyfélállománya is. Tavaly már 1500 céggel álltak kapcsolatban.

Az EXIM export lefedettségi mutatója 2,9 százalék, ami kelet-közép-európai szinten nem túl rossz, de mondjuk egy hasonló, osztrák mutatóval összehasonlítva még lenne hova fejlődni. Szőcs Gábor megemlítette, hogy a magyar export 80 százaléka az Európai Unióba irányul, de az EXIM elsősorban nem ezeken a jól bejáratott piacokon jelenik meg finanszírozási lehetőségeivel, hanem a nyugat-balkáni, a volt szovjet és az afrikai illetve a dél-amerikai régióban. Ahhoz, hogy az exportélénkítési programja sikeresebb legyen, és a bank 2017-2021-es stratégiája megvalósuljon, a magyar vállalkozások aktívabb, bátrabb külpiaci szereplése is kell. Az EXIM 13 területi képviselővel segíti országszerte a biztonságos pénzügyi megoldásra éhes vállalkozásokat. Az állami bank termékei partner kereskedelmi bankoknál igényelhetők. 28 kereskedelmi pénzintézettel dolgoznak együtt. Idén 1800, jövőre 2200 ügyféllel számolnak. Az EXIM forint mellett euró- és dolláralapú finanszírozással tudja ellátni a cégeket.

Egy felmérés szerint egyébként a forráshoz jutás már nem akkora probléma a vállalkozások számára, mert jelenleg hitelbőség van a piacon. A cégeknek sokkal nagyobb fejtörést okoz a fejlesztéseknél, hogy vajon az új beruházások működtetéséhez lesz elegendő munkaerő.

Azt az EXIM vezérigazgatói kabinetigazgatója is elismerte, hogy a jövőben a fixkamatozású hitelek kerülhetnek előtérbe, bár ez igazából már évek óta jellemző az állami bankra. Ez kiszámíthatóságot jelent a cégek számára. Szőcs Gábor megemlítette, hogy az Egyesült Államokban már tart egy ideje a kamatemelés, ez Európában is elindulhat jövőre, és ez alól vélhetően a Magyar Nemzeti Bank sem tudja majd kivonni magát.

Az EXIM egyelőre nem szorul pluszforrásokra. Devizakötvény-kibocsátása legkorábban jövőre várható. 2019-ben egy 400 millió eurós, 2020-ban pedig egy 500 millió dolláros kötvénye jár le.

A beszélgetés alatt szóba került az is, hogy az EXIM csak közvetítő szerepet játszik az úgynevezett kötött segélyhitelekben a délkelet-ázsiai országok, vagyis Vietnam, Laosz és Srí Lanka felé. Ezek a kölcsönök hosszú futamidejűek, alacsony kamatozásúak. Amelyik ország ezt nyújtja, cserébe azt várja el, hogy az ebből indított beruházásnál, legalább 50 százalékban a saját cégei, ez esetben magyar cégek kell, hogy megbízást kapjanak. Szőcs Gábor szerint ez egyfajta kereskedelempolitikai eszköz, abban a reményben, hogy később még erőteljesebben meg tudják vetni a magyar cégek a lábukat, ezeken a piacokon.

Nagy Károly beszélgetett Szőcs Gáborral, az EXIM vezérigazgatói kabinetigazgatójával. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.