Komoly esély van arra, hogy a dolgok internete lesz az a következő nagy dobás, illetve ugrás, ami alapjaiban változtathatja meg azt, hogy miként élünk, dolgozunk – olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai együttműködésével készült összeállításban.

Míg egyes ágazatok – például az autógyártás, a pénzügyi szektor vagy a telekommunikáció – élen járnak a Dolgok Internetéhez (IoT) kapcsolódó fejlesztésekben, addig az agrárium némileg lemaradva követi a trendeket. Ugyanakkor egyre jobban körvonalazódik, hogy a mezőgazdaság jövőjének, fejlődésének és fenntarthatóságának is nélkülözhetetlen eleme az Internet of Things. Íme, néhány okosfejlesztés, amely már élesben kamatoztatja a technológia adta lehetőségeket.

Prediktív borászat

A szenzorok által mért adatok és az adatsorokból készített elemzések nemcsak a prediktív (előrejelző) karbantartásban bizonyulnak hasznosnak, hanem például a növénytermesztésben is. A spanyol Pago Aylés borgazdaság és a remOT Technologies közös fejlesztése arra fókuszál, hogy a szőlőtőkék állapotát, környezetét, a termőföldet és még sok egyéb körülményt monitorozzanak folyamatosan. Az elemzések segítségével pedig előre lehet látni, hogy az adott szezonban milyen minőségű termés várható.

Szenzorizált szarvasmarhák

A mezőgazdaságon belül az állattenyésztés is profitálhat az IoT vívmányaiból, aminek ékes példája az Invitech Solutions és a Holstein Genetika Kft. Rábapordányban megvalósuló közös pilot projektje. Mivel a szarvasmarha-tenyésztésre nagy hatással vannak a külső tényezők, illetve a takarmány állapota, ezért a projekt célja az istállók mikroklímájának mérése volt – IoT-eszközök segítségével.

Ennek keretében 20 szenzort helyeztek ki a helyszínre, amelyek a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légnyomást mérik. Az érzékelők ugyanazt a LoRa-technológiát használják, mint aminek a Budapesten történő teljes körű kiépítését év elején jelentette be az Invitech. Az állattenyésztési projekt következő lépéseként az a cél, hogy a mért paraméterek körét bővítsék, így például az egyes állatok vagy a takarmánnyal összefüggő további jellemzők monitorozása is lehetségessé váljon.

További részleteket az IoT-technológiáról és alkalmazási területeiről itt olvashat.