Ma már az összes sportág – és így a kerékpársport is – legalább annyi időt és energiát fordít a hatékonyságmérésre, a teljesítmény-diagnosztikára, mint magára az edzésre, felkészülésre – emelte ki Fülöp Tibor, a Magyar Kerékpáros Szövetség oktatási és sporttudományi tanácsadója a Sportérték műsorunkban.

A modern értékmérések nélkül ma már elképzelhetetlen az élsportban az egészségmegőrzés, a fizikális kondíció szinten tartása, a csúcsforma elérése, a sorozatteljesítés, a top10-es, dobogós vagy bajnoki helyezések megszerzése. Mint mondta, a diagnosztika nem csupán a csúcsteljesítmény kihozatalában segít, de fontos részét képezi a táplálkozási, edzési, pihenési fázisok megfelelő meghatározásában is.

Fülöp Tibor kerékpáros edző és teljesítménydiagnosztikai szakember, szakterülete az állóképességi edzés. Németországban végezte az edzőképzést (Német Kerékpáros Szövetség A-licenc), valamint sportorvosi teljesítménydiagnosztika (ILUG Halle) és spiroergometria (ZfS Münster) tanulmányait. Olyan neves sporttudományi szakemberektől tanulhatott, mint például Prof. Dr. Dietmar Junker, Prof. Dr. Kuno Hottenrott vagy Sebastian Weber. Éveken át együttműködött Dr. Malomsoki Jenővel, akinek tanításai meghatározóak voltak számára a terhelésdiagnosztikai pályán.

A szakember edzői tevékenységét 1993 óta végzi, a képzésben 2002 óta van jelen szaktárgyi oktatóként. Hazánkban iparágat teremtett az állóképességi sportolóknak személyre szabott edzéstervezést, valamint laktátméréses diagnosztikát kínáló szolgáltatások területén.

További részletekért hallgassa meg Mezei Dániel interjúját!