A szélsőséges időjárás következtében a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal. Ennyi embernek nincs elég élelme ahhoz, hogy kitartson a következő betakarításig - mondta el az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője. A mezőgazdaság termelékenysége kevesebb, mint 5 millió tonna volt, a legalacsonyabb 2008-2009 óta. A szóvivő szerint az élelmiszerhiány 1,36 millió tonna.

A 2019-es is szűk esztendőnek ígérkezik, a búza- és az árpatermés aggasztó, és teljes vidéki közösségek kerülhetnek nehéz helyzetbe a nyáron. A silány termés az időjárás, valamint az alkatrész-, műtrágya- és üzemanyaghiány számlájára írható - mutatott rá a szóvivő.

A WFP és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmánya szerint az észak-koreaiak nagyon kevés fehérjét fogyasztanak, egyes családok asztalára mindössze évente néhányszor kerül hús vagy más fehérjeforrás.

Az ENSZ Észak-Korea kérésére végezte el értékelését március 29-e és április 12-e között. A világszervezet munkatársai tanyákat, vidéki és városi háztartásokat, óvodákat és élelmiszer-elosztó központokat kerestek fel a világtól szinte teljesen elzárt országban. A WFP július-augusztusban újabb értékelésre készül, hogy felmérhesse a válság teljes terjedelmét. Észak-Koreában legutóbb a kilencvenes évek közepén pusztított hatalmas éhínség, amelynek következtében mintegy három millióan haltak meg.