• Az amerikai feldolgozóipar májusban már a hetedik egymást követő hónapban zsugorodott, mivel az új megrendelések tovább zuhantak a magasabb kamatlábak közepette, de a gyárak kilenc havi csúcsra emelték a foglalkoztatottságot.

  • Az első negyedéves gyarapodási adatok láttán német banki közgazdászok csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, és recesszióra számítanak az egész évre vonatkozóan.
  • A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2,6 százalékos volt az éves növekedés, az előző negyedévhez képest pedig 1,4 százalékkal bővült a horvát GDP – közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS).
  • Éves összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban – derült ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pontosított becsléséből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában. A korábbi becslés a cseh gazdaság visszaesését 0,2 százalékban adta meg.
Érdemben nem tudott előrelépni a forint a héten

372 környékén indította a hetet az EUR/HUF. Egész héten ingadozott az árfolyam, azonban nagy erősödésről nem beszélhetünk. Pénteken 371 környékén mozognak a jegyzések.

Az USD/HUF kisebb kilengésektől eltekintve nem változott érdemben a héten. Péntek délelőtt ugyanúgy 345 környékén áll a grafikon, mint hétfőn.

A dollár viszont gyengült a héten az euróhoz képest. Az EUR/USD jegyzései péntek délelőtt 1,076 környékén vannak.

Tovább zsugorodott a magyar gazdaság az első negyedévben

Az előző negyedévhez képest 0,3%-kal csökkent a teljesítmény, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 1,1 százalékkal volt kisebb a GDP. A friss adatok csaknem megegyeznek az előzetesen közölt számokkal, a különbség annyi, hogy az előzetes jelentésben szereplő 0,2%-os negyedéves visszaesést kicsit még lejjebb húzta csütörtöki jelentésben a KSH.

A 0,3%-os csökkenés nem is mondható nagynak annak fényében, hogy a havi részadatok alapján akár ennél nagyobb GDP-visszaesést is el lehetett képzelni.