A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 50,7 pont lett. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada novemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. A bővülés már tizenhetedik hónapja tart; az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent novemberhez képest. A 2014. december havi index 4,3 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értéknél (55,0).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és tizenhárom havi bővülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de a növekedés üteme némileg lassult.

A vásárolt készletek tovább növekedtek. Az idei decemberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti.

A foglalkoztatottsági indexben 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértek, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi érték a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

Fékez a külkereskedelem

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és három havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá került.

Már az októberi KSH-adatokból is látszott, hogy lassult az ipari termelés, elsősorban az autógyártás és az élelmiszeripar kibocsátásának visszaesése miatt. Ugyanezek a szegmensek idézték elő a csökkenést az exportban, amelynek euróban számított értéke 2,2 százalékkal esett vissza októberben. Szakértők szerint ennek oka egyrészt az Oroszországgal szembeni, élelmiszeripart is érintő szankciók, valamint az autóipar szezonális hatása.

Nem hiányzik semmi - drágább a nyomdafesték

Ebben a hónapban nyomdaipari festék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt nem jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink élőállat, lágyító (DINP, DOTP) és PVC esetében.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1.

A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik.

Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelezné, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.