Ennek – terveink szerint kéthavonta visszatérő több epizódos sorozat – célja, hogy ezekre a rendhagyó alkalmakra a hazai közélet ismert szereplőit látjuk vendégül. Lesznek köztük zenészek, előadóművészek, színészek és sportolók. A lényeg, hogy van valamilyen kötődésük a borok világához.

A „Bor és az Ember” első részében Bíró Attila volt velünk, aki a magyar női vízilabda-válogatott korábbi (8 éven át) szövetségi kapitánya, illetve a Bíró és Fia családi pincészet vezetője. Ez a minisorozat nemcsak a meghívott személyek által különleges, hanem azért is mert némileg eltér a műsor hagyományos struktúrájától. Leginkább abban, hogy itt, mint egy jó párkapcsolatban a vendég személye, élete és a borok kóstolása kéz a kézben halad.

Különleges tételek kerültek elő a dobozból

Bíró Attila szakmai múltja sokak előtt ismert, főleg a vízilabda rajongóknak, de ebből az alkalomból Attila szívesen mesélt nekünk a családjáról is, hiszen a családi hagyományok, kötelékek hatással voltak (és jelenleg is vannak) úgy a sportolói, mint a borászati énjére. De feltérképeztük azt is, hogy vendégünknek a megannyi utazásai alatt mennyire volt lehetősége megélni a borturizmust, kóstolni helyi borokat, borkülönlegességeket, illetve, hogy mennyire sikerült mindezt a tapasztalatot beépítenie a családi pincészetbe. Közben pedig már a Bíró és Fia – Kékfrankos Sillerével, az Öntörvénnyel, majd egy igazán Egerben őshonos különlegességgel a Turánnal ismerkedtünk meg.

 

Eger esetében örökzöld kérdés: fehér (Egri Csillag) vs. vörös (Egri Bikavér). Mindkét tábornak meg vannak az elkötelezett hívei, és így is van rendjén, ráadásul mindkét brand erősíti az egri borvidéket. A kérdéskörről Attila is megosztotta meglátásait, hozzátéve, hogy az ő sortimentjükben is természetesen megtalálható a bikavér, de most a különlegességeket helyezte előtérbe, így a pincéjük egyik legkülönlegesebb borát kóstolhattuk meg a Portugieser Grand Superior-t (megj. a „Grand Superior” minősítés/besorolás meglehetősen ritka ennél a fajtánál).

Közben egy olyan aktuális kérdés is felmerült (tradicionális vs. organikus borok), ami Attiláék életében is egyre hangsúlyosabb szerephez jut. A pincészet filozófiája szerint ugyanis „a birtok életének minden területén törekszünk arra, hogy a legkisebb ökológiai lábnyommal létezzünk és dolgozzunk”.

A beszélgetést pedig úgy tudtuk még fokozni, hogy megismerkedtünk a pincészet zászlóshajó tételével, ami Attila édesapjához és az ő munkásságához köthető, ez pedig a Fertálymester bora. Emellett azt is megtudhattuk, hogy mit jelent és mivel jár a fertálymester szerepe.

Bíró Attilát egy Petőfi Sándor idézet határozza meg a leginkább: „Az idő igaz. S eldönti, ami nem az…”. Ezzel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „Kiderül, az idő eldönti majd, hogy a borászattal milyen szinten és hogy fogok együttműködni – én úgy gondolom, hogy jó barátságban vagyunk és fogunk –, másrészt ez függ a vízilabdás karrieremre is, hogy ezt is az idő eldönti, hogy milyen szinten, meddig kell még belemennem. Vannak terveim mind a kettővel, komoly: ez lehet itthon, külföldön, bárhol, de igazából van egy ilyen újrakezdése a borászatnak is, a Bíró és Fia Pincészetnek is édesapám halála óta, illetve a vízilabdában is egy szakasz véget ért az életemben, egy 8 éves női szövetségi kapitányi poszt. Gyakorlatilag minden idők legtöbb érmét és legsikeresebb szövetségi kapitányaként hagytam abba, de még úgy gondolom, hogy van bennem annyi affinitás és ambíció, hogy ezt valamilyen szinten a vízilabdában még kiteljesedhessek.”

Gál Márk, Bíró Attila és Antal Gábor

A „Bor és az Ember” különleges sorozatunk első része megtekinthető 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.