Idén is számos kiváló rosé versengett a kitüntetett címért a Rosalia Borpikniken. Ahogy eddig, most is a fesztivál látogatói jelölhették meg az általuk választott három legkedvesebb bort és azokat rangsorolhatták.

Az eredményhirdetés alapján nem volt kérdés, hogy kit hívunk el az adásunkba: Laposa Bence, borászt, a Laposa Birtok tulajdonosát. Bence Keszthelyen tanult agrármérnöknek, szüleitől még 2005-ben vette át a birtok vezetését Badacsonyban. Erőteljesen dolgozik benne a lokálpatrióta szellem, így 2014-ben több, hasonló szemlélettel, elköteleződéssel bíró vendéglátóssal, barátjával megalapították a Balatoni Kört, amelynek több évig elnöke is volt.

De nem csak a rosé-k világában merültünk el. Mivel június közepén vagyunk épp, így sokaknak (főleg az iskolásoknak) ez egy örömteli időszak, ugyanis hamarosan kezdődik a nyári vakáció. Ha már szabadság, pihenés, kikapcsolódás, akkor irány a Balaton! Éppen ezért a nyári szezon jelige mentén haladva szó volt a balatoni brand-ről, brand építésről méghozzá úgy, hogy közben bemutatkozott (megj. a BorMárka szemfüles követői már visszatérő „vendégként" üdvözölhették) a BalatonBor (Laposa – Olaszrizling, 2023).

A balatoni borturizmus volt a harmadik pillére a beszélgetésünknek, itt egyebek mellett azt is megvizsgáltuk, hogy milyen eltérések jelentkeznek a külföldi és a belföldi turisták esetében, ami a borpreferenciákat illeti. Laposa Bence a balatoni életérzéssel és a borfilozófiájával kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Amikor valaki hozzánk megérkezik, akkor nekünk ez a legfontosabb küldetésünk, hogy a környezettel, a kiszolgálással és a borokkal áttudjuk billenteni egy olyan üzemmódba, amire vágyik, amiért hozzánk jön és tényleg azt érezze nálunk Badacsonyban, hogy ő kiszakadt valahonnan, ahonnan/amiből ki szeretett volna szakadni és ez egy nagyon fontos küldetésünk."

Gál Márk, Laposa Bence és Zilai Zoltán

A teljes beszélgetések megtekinthetők péntekenként 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.