Kihagyhatatlan esemény, sokszor még a szomszédos utcákból is átjöttek az emberek segédkezni. Sőt, a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt. A munka, de a tánc és a mulatozás is egész nap zajlott. Szinte felért egy ünnepséggel!

Adásunkban megvizsgáltuk a folyamat különböző részeit méghozzá úgy, ahogy azt a szőlész és a borász látja. Ebben segítségünkre volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza, az Év Bortermelője Magyarországon 2021 díj nyertese, illetve Körmendi József, a pincészet ügyvezetője, szőlészeti vezetője és növényvédő szakmérnök.

Ha szüret, akkor ideje alaposan megtervezni a folyamatokat. A szőlész és a borász közötti kooperáció ilyenkor (is) kulcsfontosságú, emellett termésbecslés szükséges, ugyanis így lehetővé válik, hogy megbecsüljék a szürethez szükséges tárolókapacitást, adott esetben a munkaerőigényt. Mindeközben szerencsés az úgynevezett próbaszüret is, ez teszi lehetővé, hogy a borász meghatározza, hogy mikor kezdődik majd a szüret. Egy örökzöld kérdéssel is foglalkoztunk (pontosabban kerestük rá a választ): gépi vagy kézi szedés? Előnyök és lehetséges buktatók, ezeket is megpróbáltuk feltérképezni.

Nyúlné dr. Pühra Beáta elmondása szerint: „a szőlészek, borászok, pályázatfigyelők munkája egyaránt nagyon fontos, de kell, aki vezeti a borászatot és megszabja az irányokat. Fontos, hogy egy-egy fajtánál az első és az utolsó palack is ugyan­olyan legyen”.

Gál Márk, Nyúlné dr. Pühra Beáta és Körmendi József

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.