Mi pedig úgy gondoltuk, itt van rá a megfelelő alkalom, hogy elmerüljünk az egyre inkább szélesedő lehetőségek tárházában. Szám szerint öt különféle praktikát vizsgáltunk meg: a klasszikus nyársalás, boronatárcsák, bográcsok, grillsütőlapok, smokerek. Ezeket vettük sorra méghozzá két dimenzió mentén haladva: bor-étel párosítás.

Ebben a kalandban pedig segítségünkre volt Kerekes Sándor, aki jelenleg a keszthelyi Vadaskert Vendéglő executive séfje. De mitől olyan kedvelt ez a fajta ételkészítés (eszköztől, módszertől függetlenül)? Ha az alaptényezőkhöz nyúlunk vissza: tűz, parázs, füst, akkor már van egy jó kiindulópontunk. A tűzhöz, a lángokhoz már ősidőktől fogva vonzódunk, de a melegítő funkcióján túl – és itt jön a lényeg – az ételek ízét is átjárja (nevezhetjük ezt például grillíznek), és ezt a konyhában nem tudjuk kivitelezni.

Adásunk második részében a „Nem mindennapi mindennapi” rovatunkban olyan borok szerepeltek, amelyek jól társulnak a kültéri sütögetéshez készült ételekhez.

Kerekes Sándor amolyan hitvallása: „úgy gondolom, hogy a klasszikus vendéglők megléte elengedhetetlen, hiszen a magyar kultúra része, jó formája a vendéglátásnak. S én pont ezt szeretném a köztudatba visszahozni. Egyszerűen kell megmutatni a jó ízeket. A vendéglátásnak ez a célja!"

Gál Márk, Kerekes Sándor és Zilai Zoltán

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by Trend FM applikációval is.