Jelenleg több mint 20 hektáron gazdálkodnak a badacsonyi borvidéken. Tamás elkötelezettségét a szakma iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban az Év Agrárembere Díj Fiatal gazda kategória győztese, míg 2020-ban ő lett az Év Bortermelője Magyarországon díj nyertese.

De mi a helyzet a vulkanikus borokkal? Mitől ilyen egyediek? Lássuk előbb a „hozzávalókat”: szőlőfajta, a klíma és a talaj sajátossága. Ebből kiindulva nincs egy univerzális azonosító, ami alapján azt lehet állítani, hogy ez vagy az vulkanikus bor. Ha mindenáron ezt keressük, akkor egy apró segítség, hogy a vulkanikus borok jellemzően savasak, és legtöbb esetében jelentkezik az a bizonyos mineralitás, sós karakter.

Magyarországon a különleges termőhelyeknek és őshonos szőlőfajtáknak köszönhetően aránylag könnyen meg lehet különböztetni a magyar vulkanikus borokat a nemzetközi versenytársaktól. Ha már borvidékek, akkor irány: Somló, Balaton-felvidék, Eger és természetesen Badacsony!

Borbély Tamás szerint: a nyugvó vulkánok felszíne, a változatos hordalékrétegek különböző szintű lerakódása a bazalttal megfűszerezve egyedi karaktert kölcsönöz az itt termett szőlőből készült boroknak”.

Gál Márk, Borbély Tamás, Antal Gábor

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.