Ha kis hazánk helyzetébe jobban belegondolunk, akkor a már jól ismert és elismert szőlész-borászok közül sokan a ’90-es évek elején kezdték meg a munkát, hogy mára már prominens szakembernek tartják őket nyilván a szakmában. Míg a fogyasztók, borkedvelők leginkább ezeket, a jól ismert nevek által fémjelzett tételeket keresik a leginkább. Az ilyen borászatok előtt bizony egy kisebb-nagyobb kihívás vár: a generációváltás.

Gál Márk, Frittmann Péter, Antal Gábor

Első októberi adásunkban azt gondoltuk, hogy itt az ideje nekünk is elmélyülni ebben a témában, feltárni nemcsak az esetleges kihívásokat is, de a lehetőségeket, és új irányvonalakat, amelyeket a fiatal generáció képvisel. Vendégünk volt Frittmann Péter szőlész-borász mérnök, a soltvadkerti Frittmann családi borászat egyik oszlopos tagja.

Péterrel egyebek mellett arról is beszéltünk, hogy ma már egy vállalkozás – legyen az egy pincészet, borászat – működtetése egyre komplexebb, sokrétű feladatokat szükséges ellátni, ezért ő és unokatestvére, Tamás is részt vesznek a szőlőtermesztésben, a feldolgozásban. Ott vannak a kóstolásoknál, de a palackozásnál, és mindemellett a kereskedelmi területen is dolgoznak. Ezen kívül szót ejtettünk még a magyar Junibor egyesületről, aminek küldetése, hogy legyen egy platform, ami lehetőséget biztosít a jövő borászgenerációinak a szakmai eszmecserére, fejlődésre.

Bodor Bence borász és testvére, Bodor Géza színész

A különleges hírszüret rovatunkban pedig Magyarország legjobb vörösborával (Bodor: Cabernet Sauvingon, 2016) ismerkedhettünk meg, valamint az azt megalkotó Bodor Bence borásszal (Bodor Borászat, villányi borvidék). A Winelovers Wine Awards idei borversenyen csaknem 840 versenyző tétel közül csupán 4 érdemelte ki a Grand Gold- érmet: három aszú és Bence villányi vörösbora.

A vakkóstolóval egybekötött teljes beszélgetés elérhető minden pénteken 19:00-tól a Trend FM YouTube-csatornáján, de megtalálnak bennünket a Podcastgyár by TrendFM applikációval is.