Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Nap Vendége műsorunkban kiemelte: a fogyasztói árindexhez képest a könyves infláció alacsonyabb, de így is 10% körül van. A szektor az energiaárak emelkedése mellett megérezte a KATA adózási forma szigorítását és a béremeléseket is.

A könyvkiadók és könyvkereskedők nehezebben tudnak árat emelni a szűk piac miatt. A korábbi 3 ezer forintos átlagár viszont ma már inkább 4-5 ezer forint közötti. Kihalóban vannak az enciklopédikus jellegű, fényképes kiadványok, mert egy-egy ilyen kiadvány megjelentetése a vásárló számára akár 12-15 ezer forintba is kerülhet, ami csak nagyon kevés fogyasztó számára megfizethető.

Az e-könyves piac fejlődésére a hazai kiadók szerint akkor lenne valódi esély, ha csökkentenék az erre vonatkozó 27 százalékos áfát, mert jelenleg így nem tudnak árelőnyt adni a fogyasztóknak.

Tévedés, hogy a fiatalok egyáltalán nem olvasnak

A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy a tinédzserek is elérhetők az írók számára a hozzájuk közelálló történetekkel. Főleg a tizenéves lányok számára érdekesek idehaza, az úgynevezett fiatal felnőtteknek szóló regények. Ez az egyik legfontosabb tanulsága az őszi Nemzetközi Könyvvásárnak. Gál Katalinnal Nagy Károly beszélgetett.