Nyilvánvalóan a támadásra nem lehetett számítani, viszont az utána következő árfolyammozgás akár tankönyvi példa is lehetne. A gazdaságban minden mindennel összefügg és az utóhatások elkerülhetetlenek. Tehát az, hogy egy ilyen tragikus esemény után a piac megmozdul szinte borítékolható, de mégis lehet látni érdekes mozzanatokat. Turai Ádám szerint rendkívüli, hogy a brent könnyűolaj esetén a hétfői nyitáskor az árfolyam úgy felpattant, hogy a pénteki záráshoz képest 19 százalékot lehetett mérni. Fontos hozzátenni, hogy a piac gyorsan korrigált, de ha a statisztikákat vizsgáljuk, akkor látható, hogy a 60 dollár körüli pénteki szintről hétfő reggelre 70 dollár fölé ugrott az olajár. Ez az emelkedés bőven meghaladta a hétvégi elemzésekben várt 10 százalékos pluszt. A váratlan felpattanás azt jelenti, hogy egyelőre beláthatatlanok a következményei az összehangolt támadásnak a szaúdi Aramco kútjai ellen.

 

 

Sok vagy kevés?

A korrekció után az olajár beállt arra a plusz 10 százalékos szintre, amit az elemzők a hétvégén vártak. Nehéz megmondani, hogy egy ilyen helyzetben sok vagy kevés-e ez a növekedés. Amikor 1990-ben Irak megtámadta Kuvaitot az első Öbölháborúban, akkor az USA és európai szövetségesei azonnal léptek, hiszen a világ kőolajexportja komoly veszélybe került. A 30 évvel ezelőtti helyzethez képest most a tényleges kereskedésben 10 százalékos árfolyam növekedést okozott egy ilyen támadás és nem katonai lépéseket. Hozzá kell tenni, hogy jelenleg nem lehet tudni, hogy honnan indultak a drónok, és ismeretlen ellenfél ellen nem lehet harcolni, de mindent összevetve talán egy kicsit enyhe reakciónak mondhatjuk a plusz 10 százalékot.

 

 

Turai Ádám elmondta, hogy az amerikai palaolaj komoly kínálati nyomást helyez a piacra és így sokkal nehezebben tud felfelé kúszni az ár, hiszen van, ami kiválthatja a közel-keleti készletek egy részét. Viszont azt is látni kell, hogy a különböző olajfajták miatt nem lehet mindenhol megoldás a palaolaj. A különböző olajfinomítók az egyes konkrét fajták feldolgozására rendezkedtek be. Például az Aramco-nál kitermelt arabian light és arabian extra light kőolajok olyan könnyű, speciális fajták, hogy sok olajfinomító kizárólag ezeket képes feldolgozni. Ez azért fontos, mert megmutatja azt, hogy bár okoz egy bizonyos mértékű kínálati nyomást a palaolaj, még mindig a klasszikus kőolaj uralja a piacokat.

Hosszútávon azon múlik a kőolaj világpiaci árának az alakulása, hogy mennyi időre esik vissza a kitermelés a támadás miatt. Jelenleg az OPEC a felhalmozott készleteivel képes kordában tartani az árakat, de nem mindegy hogy néhány napra lassul be az ipar, vagy több hétre.

A beszélgetés második felében az Európai Központi Bank múlthéten bejelentett új eszközvásárlási programjáról, illetve a betéti kamatok további vágásáról volt szó.

Turai Ádámmal, az ING treasury értékesítési vezetőjével Nagy Károly készített interjút a Trend FM Reggeli monitor című műsorában. A beszélgetést itt meghallgathatják: