A tranzakció zárására 2024 első félévében várható a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében. Ezt követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel.

Az akvizíció a hitelintézet számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. Mindemellett a Fundamenta erős értékesítési hálózata révén új csatornákon, még szélesebb körben lesznek elérhetőek az MBH Bank termékei.

A Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlására alapozva a bank olyan átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztémát építhet, amellyel tovább erősítheti piaci szerepét olyan területeken is, mint az energiakorszerűsítési hitelezés, valamint a társasházi felújítások.

A bank jelenleg csaknem kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel, 893 milliárd forint saját tőkével, közel 5000 milliárd forint bruttó hitelállománnyal és több mint 6200 milliárd forint betétállománnyal rendelkezik, kiterjedt fiók- és ATM-hálózata révén az egész országban jelen van.

„A Fundamenta megvásárlása fontos állomás a növekedési stratégiánk megvalósításában, ugyanakkor a tranzakció igazi nyertesei a két hitelintézet ügyfelei lesznek, akik hosszú távon még több csatornán, még szélesebb termékpalettához férhetnek majd hozzá. A mostani lépés révén olyan új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma jöhet létre, amely egyedülálló lehetőségeket biztosít az otthonteremtésre az ügyfeleknek, legyen szó ingatlanvásárlásról vagy -korszerűsítésről" – mondta dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.