„A StoxxEurope 600 index vállalatai közül már több mint 300 jelentett. Ezek alapján nagyon visszafogott a gyorsjelentési szezon. A nagyon visszafogott gazdasági növekedési ütem tükröződik a cégek számaiban is. Átlagban 1 százalékos árbevétel-növekedés volt, a profit pedig lényegében stagnál az 1 évvel ezelőtti szinthez képest” – adott egy tömör összegzést a szerdai Reggeli Monitor műsorunkban az európai tőzsdei vállalatok gyorsjelentéseiről Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Ez egyaránt magyarázható a megrendelés-állomány csökkenésével, de a beruházási aktivitás is gyenge a cégek részéről. Visszafogott a vállalatok és a lakosság fogyasztása is. A legjobban a telekommunikációs szektor remekelt, itt 65 százalékos a profitnövekedés. Ennek a defenzív szektornak kedvez az inflációs környezet, mert jobban tudják érvényesíteni az áremelési törekvéseiket, és kisebbek a költségnövekedéseik. Jól teljesít a közműszektor is, amely 39 százalékkal növelte nyereségét.

„A leggyengébben a 26 százalékos profitvisszaeséssel küzdő nyersanyagszektor teljesített, de a 20 százalékos nyereség-visszaesést produkáló technológiai szektor is szenved. Az árbevételek terén kismértékben növekedtek a légitársaságok, de 30 százalékkal visszaesett a nyereségük a nagy verseny és a légiközlekedési káosz miatt is” – közölte Nagy András.

Amerika tovább növekszik, nem látszanak a gazdasági visszaesés jelei

„Egyáltalán nem támasztják alá a recessziós félelmeket a gyorsjelentések az Egyesült Államokban. A cégek nyereségei ugyanis emelkedtek, ráadásul nem is kismértékben. Az S&P 500 társaságai közül 419 jelentett. A bevétel 5 százalékkal növekedett, a nyereség 11 százalékkal. A 2,8 százalékos II. negyedévi gazdasági növekedés sem azt jelzi, hogy bajban lenne Amerika” – érvelt a jó gazdasági klíma mellett Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

Az alapanyagszektor és az iparvállalatok teljesítettek gyengébben. A feldolgozóipar gyengélkedik igazából. A legnagyobb mértékben a kommunikációs szolgáltatások és a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói tudták növelni az eredményeiket. „Itt az Amazon tudta a legnagyobb mértékben növelni a nyereségét, ez pedig felfelé húzta az egész szektort. Nélküle 3 százalékos visszaesés lenne ezeknél a vállalatoknál. Az Amazon sem a termékek árusításaiból lett több bevétele, hanem a felhőalapú szolgáltatások árusításából” – részletezte Péntek Ádám.

Az interjúkban szóba került még:

  • Az európai bankok helyzete
  • a Meta és az Alphabet árbevétele és nyereségugrása
  • a mesterséges intelligenciához kapcsolódó iparágak megtorpanása
  • Arról is szó volt, hogy mennyire bírja a Netflix a streamingszolgáltatók versenyét.
  • Továbbá előretekintettünk a III. és IV. negyedév amerikai kilátásaira is.