A vártnál magasabb lett az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma, alátámasztva azt, hogy lassul az amerikai munkaerőpiac. Ez egy újabb olyan adat, ami megerősítheti az amerikai jegybankot a szeptemberi kamatcsökkentésben – olvasható az Akcenta heti összefoglalójában.

Új történelmi csúcsra emelkedett az arany a héten, az előrejelzések szerint azonban még messze lehet a rali vége.

Az ipari termelés az előző havi 0,1%-ról 1,6%-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A vártnál érdemben jobb ipari termelési adatok megerősítik azt, hogy elkezdődhetett a feldolgozóipar kilábalása. Ez az ipar, pénzügy részvénypiaci szektorok számára kifejezetten kedvező, ahogy a nyersanyagok is profitálhatnak belőle.

A 390-es szintet ostromolja a forint

392 fölött egy kicsivel indította a hetet a EUR/HUF árfolyam. A magyar fizetőeszköz magabiztosan erősödött egész héten. Csütörtökön még 390 alá is sikerült benéznie. Péntek reggelre egy picit visszaesett, jelenleg 390,5 környékén mozog az árfolyam.

A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 359 körül mozognak a jegyzések.

Az EUR/USD árfolyamban egy nagyobb kilengést figyelhettünk meg a hét közepén. Az USD-nek azonban sikerült péntekre visszakapaszkodnia a hét eleji szintre az EUR-val szemben. Jelenleg 1,0885 környékén mozognak a jegyzések.

Egyre nagyobb a baj a feldolgozóipar táján

A koronavírus-járvány óta nem volt olyan magas a kereslethiányt tapasztaló cégek aránya a magyar feldolgozóiparban, mint most – derült ki a Kopint-Tárki konjunktúratesztjéből. Mindez pedig kifejezetten kedvezőtlen képet fest az iparitermelés várható alakulásáról.

A megkérdezett feldolgozóipari vállalatok már csaknem fele (46%) tapasztal kereslethiányt, mind belföldi, mind külföldi relációban. A kereslethiány említése az elmúlt 5 év során csupán egyetlen negyedévben, a pandémia kitörésekor volt ilyen magas szinten.