• A hazai maginfláció csökkenése például megállt (4%-ról 4,1%-ra emelkedett vissza), míg a szolgáltatásinfláció éves alapon még gyorsult is.
  • Emelkedéssel indul a nap az európai tőzsdéken, Amerikában azonban óvatos mozgásokat láthatunk.
  • 4,9 százalékra csökkent az éves infláció júniusban Romániában. Májusban még 5,1 százalék volt az éves inflációs ráta, így ez az ötödik egymást követő hónap, amikor lassult a fogyasztói árindex növekedése az országban.
  • A várakozásoknál jobb, az előző év azonos időszakához képest 3,0%-kal nőtt az amerikai infláció. A maginfláció 3,3% lett. Az előző hónaphoz viszonyítva az infláció -0,1%-kal, a maginfláció pedig 0,1%-kal emelkedett.
Stabil az árfolyam

Nem sokat változott az árfolyamgörbe a héten. Hétfőn 394,78-on állt a forint az euróval szemben, szerdán kisebb csökkenést láthattunk, 393,55-ről próbált kapaszkodni. A péntek reggeli kereskedésben, a jegyzések a 393,50-es szintnél járnak.

A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 362 körül mozognak a jegyzések. A dollár az euróval szemben 1,086 körül jár, ez nem jelent érdemi elmozdulást tegnaphoz képest. Az előző hetekben 1,08 körül járt a jegyzés. A dollár a forinttal szemben 362,4 környékén jár.

Szárnyalhat az Egyesült Királyság gazdasága

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint a bruttó hazai termék havi szinten 0,4%-kal nőtt májusban, az áprilisi stagnáló értéket követően. Az adatok jól jönnek az újonnan megválasztott munkáspárti kormány számára, amely a növekedés helyreállítását ígéri.

A gazdasági fellendülést elősegítette a májusban javuló időjárási viszonyok, a kiskereskedelmi forgalom megugrott, mivel az Egyesült Királyságban a Met Office szerint minden idők legmelegebb májusát élték át. Korábban a heves esőzések miatt a kiskereskedelmi és az építőipari ágazatban lassulás következett be.