Nagy-Britannia gazdasága az idei év első három hónapjában a korábban véltnél gyorsabban, 0,7%-kal bővült az előző negyedévhez képest, ami meghaladja az eredetileg becsült 0,6%-os növekedést - derült ki a pénteken közzétett­ hivatalos adatokból.

Az eurózónában a banki hitelezés májusban továbbra is többéves mélypontja közelében volt, a rekordmagas kamatlábak ugyanis továbbra is visszatartóak a keresletet, bár az Európai Központi Bank már kamatcsökkentésre készült.

Az Európai Bizott­ság csütörtökön közzéte­tte jelentése szerint júniusban nő­ a fogyasztói bizalom az euróövezetben. A jelentés megerősíte­tte az előzetes adatokat, miszerint a fogyasztói bizalmi mutató 0,3 pon­ttal emelkedett­ mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében. Az index így mínusz 14 ponton állt az euróövezetben és mínusz 12,9 ponton az EU-ban - írta az Európai Bizo­ttság.

Péntekre magára talált a forint

396 környékén kezdte a hetet a forint. Kedd reggel erősödött, azonban a hét további részében visszaesett a magyar deviza az EUR-val szemben. Péntek reggel azonban ismét erőre kapott, így 395 környékén mozog az árfolyam. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 369 körül mozognak a jegyzések. Az EUR/USD árfolyam érdemben nem változott a héten. A hetet 1,0690-es szinten nyitotta, péntek délelőtt pedig 1,065 környékén mozognak a jegyzések.

Nálunk az uniós átlagnál is drágábbak az élelmiszerek

A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel és a román, ez az oka annak, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) összeértek.

Ennek főbb okai:

  • A Magyarországon előállított érték egy részéből nem lesz nemzeti jövedelem (ez a GDP-GNI rés);
  • A megtermelt GDP igen magas aránya ment (drága) beruházásokra fogyasztás helyett;
  • Az átlagkeresetek felzárkózása emiatt régiós összevetésben lelassult.