„Bár az 5G-fejlesztések versenyfutásában Magyarország nem áll rosszul, az iparági szereplőknek még így is nagyon komoly kérdésekre kell megoldásokat találniuk meglehetősen rövid idő alatt" – mondta a Napi.hu-nak adott interjújában az Invitech nagykereskedelmi és hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Kis Albert hozzátette: az elmúlt 2-3 évben lényegesen nagyobb volumenű infrastruktúra-fejlesztések indultak el idehaza a távközlés területén is, mint a korábbi években – és az ehhez szükséges feltételeket részben újra fel kellett építeni. Úgy véli, sokkal többet és sokkal rövidebb idő alatt szeretnénk építeni, mint amire képesek lennénk a kompetencia, az emberi erőforrás és az eszközök korlátos volta miatt. Ezért drágább a fejlesztés, és nehezebb megvalósítani bizonyos elemeket. A helyzet kialakulásához a Szupergyors Internet Program (SZIP) is hozzájárult, mivel rengeteg fejlesztést indukált, de a szakember szerint ezek kifutásával a helyzet stabilizálódni fog, és vissza fog térni egy kicsit nagyobb ütemű, de normalizálódó fejlesztési környezet.

„A másik gazdasági vonatkozás a szektort érintő különadók, ezek csökkentése és/vagy a fejlesztések támogatására való felhasználása a fejlesztési hajlandóságot tovább növelhetné. Ami pedig a szabályozási környezetet illeti: ma Magyarországon nagyon nehéz létesíteni. Bonyolult és lassú az engedélyezés, ami komoly terhet ró a szolgáltatókra. Ezen három irányból lehetne segíteni: egyszerűsíteni kellene a folyamatot, emellett javítani lehetne az infrastruktúrához való hozzáférést is, illetve jobban kellene koordinálni ezeket a fejlesztési projekteket. Ezek a tényezők nem újak a piaci szereplők számára, és szerencsére a szabályozó foglalkozik velük. Továbbá olyan fórumokon is előjönnek ezek a kérdések, mint az 5G Koalíció. Itt is tudjuk, hogy nincs elég optikai infrastruktúránk az 5G-hez, és a szakmai műhelyekben keressük a megfelelő megoldásokat" – fejtette ki a hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

Kérdésre válaszolva Kis Albert elmondta: Nyugat-Európában sem egyszerűbb hálózatot fejleszteni, mint hazánkban. Minél keletebbre megyünk, általában annál lazábbak a szabályok. Ennek megfelelően ott gyorsabban lehet megvalósítani a projekteket, de ezzel párhuzamosan sajnos a „káoszfaktor" is emelkedik. „Amit viszont több országban is láttam – főleg városi környezetben –, hogy összehangolják a fejlesztéseket. Egyszer építenek egy nagyon nagy kapacitású modern infrastruktúrát, és a továbbiakban az összes szolgáltató ezt használja. Ebben szerintem van logika" – tette hozzá a szakember.

Az interjúban szó volt arról is, hogy a magyarországi mobilhálózatok minősége a világ élvonalába tartozik, és látszik egy nagyon komoly szándék abban, hogy az 5G-ben se maradjunk le. „Ebben kormányzati elhatározás is van, hiszen sokan gondolják, hogy az egész gazdaság versenyképességét is meghatározzák ezek a technológiák, és számít, hogy egy ilyen rendszer milyen minőségben, milyen sebességgel kerül bevezetésre. Nem érzem azt, hogy valamiben nagyon le lennénk maradva, sok területen a gazdasági fejlettségünkhöz képest átlagon felül teljesítünk" – hangsúlyozta Kis Albert.

Nemzetközi szinten az látható, hogy a mobilszolgáltatók egyik fő fókuszterülete az 5G hálózatokon majdan működő alkalmazások kérdésköre, míg a szükséges vezetékes infrastruktúrát sok helyen erre szakosodott infrastruktúra-szolgáltatók fogják biztosítani. A vezérigazgató-helyettes szerint ez Magyarországon is egy lehetséges irány, és ebben az Invitech – független infrastruktúra-szolgáltatóként – komoly szerepet tud vállalni.