• 0,4%-kal haladta meg márciusban az előző havi szintet az ipari termelés, így 2021 első negyedévének végére a visszatért a válság előtti növekedési pályára. A fémipar, a gumi- és műanyagipar, valamint villamos berendezések gyártása teljesít szépen.
  • A várakozásoknak megfelelően, 1,5%-kal csökkent az első negyedévben az előző negyedévhez képest a brit gazdaság teljesítménye. Az előző év azonos időszakához képest az első negyedévben -6,1%-os GDP-változást láthatunk.
  • Sikerült megállítani a napokon át tartó esést az amerikai tőzsdéken, többek között a vártnál jobb munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Ázsiában jó hangulat uralkodott a héten, és az európai tőzsdéken is emelkedés látható, valamint a magyar tőzsde is felfelé kapaszkodik.
  • Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. A fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt - 0,8%-kal az előző hónaphoz képest. az energia- és élelmiszerárak nélkül mért magindex emelkedése 0,9% az előző hónaphoz képest.

Megütötték a forintot

357,17-en zárta a hétfőt a magyar fizetőeszköz, amely derűs kilátásokat jelzett a hétre. Kedden 358,7-nél körözött az euróval szemben. Szerda reggel 358,92-nél járt a forint. Csütörtök délután már a 357 szint alatt volt az euró jegyzése. Pénteken 356 forint szint alá került az euró árfolyama, amivel bő három hónapos csúcsra erősödött a forint.

294,45-ön indította a hetet a forint a dollárral szemben, ami szerdán 295,85-nél járt, és tartja magát a 294,94-hez pénteken is.

Az angol font 414,32 forintba került pénteken délelőtt.

Magyar inflációs adatok és gazdasági előrejelzések

Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, de a konszenzus továbbra is az, hogy ez a megugrás csak átmeneti lesz. Az MNB az inflációs jelentésében idén 3,8-3,9% átlagos inflációt jelez előre.

A járványügyi korlátozások feloldása után gyors felpattanás várható. Értékelések szerint az ipar és az építőipar már tavaly ledolgozta a visszaesést, és a szolgáltatások is követhetik ezt a pályát 2021 második negyedévétől. A növekedés fő hatjóereje a belső kereslet lesz, a lakossági fogyasztás 5, a beruházások 3,8%-kal növekedhetnek.