A Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen 2018 őszén indult el a Digitális Jólét Program (DJP) Pont. Ennek keretében gépíró tanfolyamot tudtak szervezni, illetve számítógép használattal kapcsolatos programot tudtak indítani az idősebb lakosok számára – mondta Visy László Rábapordány polgármestere a Trend FM-nek.

A tanfolyam jótékony hatásait főként a járványidőszakban érezhették az idősek, hiszen a kijárási korlátozások idején, vagy esetleg karanténban csak online kommunikációs csatornákon tudták tartani például a nagymamák a kapcsolatot a gyerekeikkel, unokáikkal.

Térfigyelés és egyedülálló sertéstelep

Rábapordány az elmúlt három évben véghez vitt fejlesztéseknek köszönhetően Az Év Digitális Faluja díjat is elnyerte a Digitális Jólét Program keretein belül szervezett Okos Város konferencián innovációs gazdasági ökoszisztéma kategóriában. A döntéshozók főként a Mezőgazdasági Zrt. önerős beruházását díjazták, amely egy modern, XXI. századi sertéstelepet hozott létre.

A projekt megvalósítása szintén 2018-ban kezdődött, így mára mindössze négy embernek kell ellenőriznie a teljesen automatizált területet. A digitalizációnak köszönhetően Internet of Things (IoT) megoldásokkal lehet monitorozni a sertésállományt és takarmányozást, de a szellőztetés, levegőztetés is digitális formában valósul meg a teljesen zárt téren.

A következő időszak nagy beruházása egy térfigyelő kamerarendszer kiépítése lesz – tette hozzá Visy László. A faluba öt bekötőút vezet, hosszabb távon ezeket is szeretnék a rendszer hatáskörébe vonni. Rövidtávon viszont a belterületeket és a központi részeket pásztázzák majd a biztonsági kamerák.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. Visy Lászlóval, Rábapordány polgármesterével Péller András beszélgetett.