• Még a múlt héten a tengerentúli tőzsdén jó, az ázsiai piacokon inkább rossz, míg az európain óvatos hangulat uralkodott. Korábban az élen is volt a magyar tőzsde Európa emelkedő indexei között, a pénteki zárásra azonban valamelyest alábbhagyott a lendület.
  • Az előzetesen várt 0,5 százalékos érték helyett hirtelen 0,9 százalékra ugrott az infláció a decemberi mínusz 0,3 százalékról. Ez tavaly február óta a legmagasabb inflációt jelenti az euróövezetben. A maginfláció a decemberi 0,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett.
  • Egyelőre nem mutat nyitottságot az Európai Bizottság arra, hogy a friss Brexit kereskedelmi megállapodás északír szabályozási részét máris módosítsák, várhatóan ezen a héten egyeztet majd London és Brüsszel az északír protokoll ügyében.

Stabil maradt a forint

A múlt heti kereskedésről szóló elemzésükben azt írják az Akcenta elemzői, hogy erősen ragaszkodott a forint a 355-ös szinthez. Hétfőn 356,25-ről lépett a keddi 355,90-es zónába, amit szerdán se akart elhagyni, 355,46-on maradtak a jegyzések. Csütörtökön kissé kicsapongott a 355,89-el, és pénteken ismét 356,57-re lépett vissza.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten

Meglódult a USD/EUR grafikon is. A múlt hétfői 0,8286-ról ugrott a hét közepén 0,8305-re, onnan pedig pénteken már 0,8351-re kacsintott ki.

Lélektani határig erősödött a dollár. Az USD/HUF árfolyam 293,87-en kezdte a hetet, szerdáig tartotta is magát, viszont pénteken már 295,70-en mozognak a jegyzések - írták összegzésükben az Akcenta elemzői.

10 milliós ingyenhitel

Még a múlt hét fő eseménye, hogy 0 százalék közeli kamattal felvehető hitelt jelentett be Orbán Viktor a kis- és középvállalkozások számára. A miniszterelnök bejelentése szerint a kölcsön 10 éves futamidőre lesz elérhető, az első 3 évben nem kell törleszteni, 10 millió forint erejéig lehet felvenni 0 százalékos kamattal. Elsősorban mikrovállalkozások számára, és vállalkozásaik újraindításához lesz elérhető.