Noszek Péter 1991-ben gyakornokként a svájci központban kezdte a karrierjét. Majd bejárta a világot a multinacionális vállalat képviseletében. Dióhéjban így összegezte az elmúlt több mint 30 év állomásait: „Svájc, Anglia, Magyarország, Új-Zéland, Ausztrália, ismét Magyarország. Az EU-csatlakozás előtt úgy döntött a cég, hogy idehaza dolgozzak pénzügyi igazgatóként, 2002-től 2005-ig töltöttem be ezt a pozíciót. Utána Fülöp-szigetek következett hat évig, majd 20 év után ismét Svájcban dolgoztam. Két pozícióm is volt, az egyik az állateledel üzletágnak voltam az európai pénzügyi igazgatója, utána pedig az európai Nestlének a pénzügyi igazgatója. Aztán 2018-ban jöttem haza, és azóta vagyok Magyarországon ügyvezető".

A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata 189 országban van jelen, és 260 ezren munkavállalója van. „Körülbelül 90 milliárd svájci frank az éves árbevétel, ami gyakorlatilag a magyar GDP-nek a fele. A piaci kapitalizáció a tőzsdei árfolyamtól függően 285-300 milliárd svájci frank, ami összehasonlításképpen majdnem duplája a magyar GDP-nek. A Nestlé Hungária árbevétele 2017-ben 123 milliárd forint volt, amit a vezetésem alatt megdupláztunk. Az árbevétel 43 százaléka csak a büki állateledelgyárból érkezik" – részletezte Noszek Péter.

A vállalat eddig több mint 325 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. Ennek több mint a felét teszi ki a büki üzem fejlesztése, az egység kelet-közép-európai központnak számít. A két éve bejelentett 50 milliárdos, majd a tavaly elindított 35 milliárd forintos beruházás után év elején közölték, hogy mintegy 140 milliárd forintos beruházásba fognak a nyugat-magyarországi gyártóbázison.

„Az állateledel már világszinten a Nestlé második legnagyobb üzletága a kávé után. A csokoládé pedig, amire mindenki egyből gondolna a brand alapján, ma már csupán az ötödik" – utalt a globális piaci átrendeződésre a cégvezér.

A hazai összegzésében azt is kiemelte, hogy Magyarországon a diósgyőri üzem tavaly volt 60 éves, a szerencsi gyár idén 100 éves, a büki egység pedig idén lesz 25 éves.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyből az is kiderül, hogyan vezetett a karrierút a teniszpályától az igazgatói székig, és milyen lépései lesznek a multinacionális cég 2050-ig szóló célkitűzésének, miszerint átállnak a karbonsemleges gyártásra.