Zöld forradalmat hirdetett a Gránit Bank a pénzügyekben is, mit jelent ez a gyakorlatban?

Egészen pontosan kiszámítható, hogy az az ügyfél, aki digitális bankot választ pénzügyi szolgáltatónak már önmagában ezzel a választással mennyit tesz a környezetért. A Gránit Bank és ügyfelei a VideóBankos számlanyitás, az online bankolás és hitelügyintézés révén 2011 és 2021 szeptember vége között 632 802 kg papírt takarítottak meg, 6 328 db fát mentettek meg a kivágástól és 38 millió 938 ezer 290 kg szén-dioxid kibocsátását előzték meg. Ezzel Magyarország legfenntarthatóbb, legzöldebben működő pénzintézetét választották, amely két bankfiókkal szolgál ki annyi ügyfelet, amennyit a hagyományos banki működésben 10-15 fiókkal tesznek. A bank által 2021 őszén meghirdetett zöld forradalomban azonban ennél tovább szeretnénk lépni. Vezető hazai zöld pénzügyi szolgáltatóvá kívánunk válni, és még többet tenni környezetünk támogatásáért. A Bank a 2020-as lezárt üzleti évre elkészítette a hivatalos karbonlábnyom-számítását és vállalta, hogy a kibocsátás offsetelésével már a 2021-es év vonatkozásában biztosítja a karbonsemleges működést.

Egy digitális bank – amely alapvetően fenntartható módon szolgáltat – hogyan tud ezen túl még többet tenni a fenntarthatóságért, a karbonlábnyom csökkentésért?

Nagy ütemben bővítjük a fenntarthatóságot szolgáló termékeink körét, amihez kapcsolva egy dedikált weboldalon is népszerűsítjük a fenntarthatósági szemléletet. Idén számos, a piacon is újdonságnak számító zöld terméket vezettünk be, így többek között digitalizáltuk a hiteligénylési folyamatokat. A Babaváró Kölcsön online igénylési folyamatát 100 százalékban digitális platformra helyeztük VideóBankban történő szerződéskötéssel, míg a piaci lakáshitel és az NHP Zöld Otthon Lakáshitel esetében a hazai piacon unikális end-to-end digitális hiteligénylési folyamatot alakítottunk ki.  Építési és vásárlási célra igényelt zöld lakáshitel esetében is elvégezhető a hitel-előbírálattal egyenrangú kalkuláció, jelenleg a piacon egyedüliként a Gránit Banknál.  Egy további fejlesztés eredményeképpen a kalkulátorral a napokban elérhetővé vált az állami támogatásokkal kombinált kalkuláció is. A hiteligényléshez szükséges dokumentumok a személyre szabott Digitális Ügyfélfiókban le- és feltölthetők, így a környezetet terhelő utazásra – a hagyományos banki hiteligénylési folyamatokkal ellentétben – mindössze egy alkalommal, a szerződés aláírásakor van szükség. A folyamattal jelentős mennyiségű papírt is megtakarítunk. Továbbá a hazai piacon elsőként megkezdtük a környezetbarát alapanyagból, gyorsan lebomló plasztikból készült bankkártyák kibocsátását, amelyhez természetesen a kártyakísérő levelek és a borítékok is újrahasznosított papírból készülnek. Jövőre már a teljes kártyaportfólió tekintetében alkalmazzuk az előbbi környezetbarát alapanyagot. A tervek között szerepel a Gránit Digital Kártyaszolgáltatás továbbfejlesztése is.

Amellett, hogy a Gránit Bank belső működési folyamataival és szolgáltatásaival mindent megtesz az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, hogyan tudja ezt a szemléletmódot ügyfeleiben is erősíteni?

Leghatékonyabban ezt is a szolgáltatásainkon, termékeinken keresztül tehetjük meg. A fenntarthatóság szempontjából legizgalmasabb fejlesztésünk éppen egy környezetvédelmi gondolkodást erősítő mobilbanki funkció, amelyet kereskedelmi bankként a világon elsőként vezettünk be. A Gránit eBank mobilbankban elérhető Öko Kalkulátorral ügyfeleink az applikációban személyre szabottan nyomon követhetik vásárlásaink szén-dioxid lábnyomát. A Mastercard Carbon Calculator szoftverén alapuló megoldás valódi világújdonság. Bevezetéséről globálisan négy szolgáltató írt alá eddig megállapodást, és a Gránit Bank az első kereskedelmi bank, amely már élesítette is azt.

Hogyan szolgálja ez a világelső funkció a fenntarthatóságot?

Az Öko Kalkulátor a kártyabirtokos bankkártyás költései alapján kiszámolja az egyéni karbonlábnyomuk becsült nagyságát. Miközben a kiadásokhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás bemutatásával lehetőséget ad a tudatosabb vásárlásra, lehetővé teszi azt is, hogy ügyfeleink faültetés finanszírozásával tegyenek is a kibocsátott szén-dioxid semlegesítéséért. A funkciót használó banki ügyfelek ugyanis pár kattintással elküldhetik az élő fák ültetésére szánt adományukat a 10 millió fa alapítványnak. Minél több fa ültetését támogatják, annál magasabb szintet érhetnek el a karbonsemlegességben. A funkció november 15-i bevezetése óta ügyfeleink már mintegy 500 fa ültetését támogatták adománnyal. A karbonsemlegesítésben azonban a Bank is gyakorlati lépést tesz, tervezzük, hogy decembertől minden új ügyfél után elültetünk egy fát. Bízunk benne, hogy az Öko Kalkulátor bevezetésével egy valódi zöld forradalmat indítunk el a pénzügyek terén.