Még hétfőn, a Világgazdaság írt arról a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján, hogy több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások. Ez kiugró, 40,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A devizahiteles korszak csúcspontja óta még csak hasonlóra sem akadt példa. A lakáshitelek állománya október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés. A lap megjegyzi, hogy az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is. A háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt.

Ezt erősítette meg a Trend FM-nek a Gránit Bank is. Az őt tapasztalataik alapján a lakáshitelek iránti kereslet tartósan erős üteme mellett nő az online hiteligénylési megoldások iránti fogékonyság is. A piaci jelzáloghitelek és az október eleje óta elérhető GRÁNIT NHP Zöld Otthon Lakáshitel esetében a hiteligénylők az év közepe óta összesen 100 milliárd forint nagyságrendű hitelösszegre végezték el az online előzetes hitelbírálatot és regisztráltak a későbbi ügyintézéshez digitális ügyfélfiókot, mely lehetőséget teremt a digitális hiteligénylésre. A folyósítások nyomán 2021. november végén a Gránit Bank lakossági jelzáloghitel-állománya több mint duplája az egy évvel korábbinak, és erős maradt a havi növekedési ütem is: novemberben 13 százalékos volt az állomány bővülése októberhez viszonyítva.

A piacon újdonságnak számító digitális lakáshitel-igénylési folyamat november vége óta egy újabb innovációval segíti az új otthont vásárlókat. A napokban élesített GRÁNIT Otthon Kalkulátorral bárki megtudhatja, hogy lakásvásárlás esetén milyen állami kedvezményekkel kombinálhatja az NHP Zöld Otthon Lakáshitelt vagy a piaci lakáshitelt, így a kalkulátorral a lehető legkedvezőbb finanszírozásra végezheti el az előzetes hitelbírálatot. „Az NHP Zöld Otthon Lakáshitel esetében a lakást vásárlók 90 százaléka igényelné az elérhető támogatásokat is, azaz a CSOK-ot és az ebben az esetben 0 százalékos kamattal igényelhető otthonteremtési kamattámogatású hitelt, illetve az adóvisszatérítési támogatást. Az ő kényelmüket szolgálja az új innováció, amellyel tájékoztatást kapnak a többféle – családi helyzetre vagy éppen az ingatlanra szabott – támogatásokat és a piaci hiteleket egyaránt tartalmazó finanszírozási lehetőségekről” – mondta Jendrolovics Péter, a Gránit Bank lakossági üzletágért felelő ügyvezető igazgatója.

A GRÁNIT Otthon Kalkulátor tulajdonképpen egy gyors szakértői segítség, lakásvásárlásnál a különböző hitelfajták és állami támogatások fontos jellemzőinek az összefoglalása, melyek ebben a formában könnyen követhetővé és érthetővé válnak. A GRÁNIT Otthon Kalkulátorral percek alatt megtudható az is, hogy mennyi állami támogatásra és hitelre jogosult az igénylő.