Az ázsiai és csendes-óceáni térség indexei vegyes kereskedést folytatnak. Az ausztrál S&P/ASX200 index emelkedik a legnagyobb mértékben (+0,35%). A kínai indexek azonban veszítenek (-0,05 -0,35%), a koreai KOSPI-vel együtt (-0,25%). A japán Nikkei 225 index 0,10%-os mínuszban van.

A DAX index határidős ügyletei 0,08%-kal emelkednek. Az Egyesült Királyság piaca ünnepnap miatt zárva marad.

A devizapiacon a nap első felében meglehetősen mérsékeltek a mozgások. Az egyik erősebb deviza az ausztrál dollár (AUD). A leggyengébb devizák között viszont a JPY és a TRY szerepel. Az USDJPY devizapár 0,70%-kal 153,870 pontra emelkedett.

Philip Lane, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza kijelentette, hogy az euróövezetből származó friss adatok megnyugtatták őt, hogy az infláció visszatér a 2%-os célértékhez, ami növeli az első júniusi kamatcsökkentés valószínűségét. November óta először csökkent a szolgáltató szektorban a nyomás. Lane szerint ez fontos első lépés volt az infláció enyhítésének következő szakaszában.

A kínai Caixin/S&P Global szolgáltatási PMI áprilisban 52,5-re csökkent a márciusi 52,7-ről, és 16 egymást követő hónapban maradt a bővülő tartományban. A szolgáltatási szektor aktivitásának növekedése Kínában a költségek emelkedése miatt némileg lelassult. Az új megrendelések növekedése azonban felgyorsult, és az általános üzleti hangulat javult, ami növeli a fenntartható gazdasági fellendüléshez fűzött reményeket.

Három izraeli katona halt meg egy rakétatámadásban, amelyet a Hamász fegyveres szárnya vállalt magára. A támadás a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városának közelében történt. A támadás megtorlás volt a vasárnapi izraeli ágyúzásért, amely legalább 19 ember halálát okozta.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn közzétett jelentésében kijelentette, hogy Új-Zéland monetáris politikájának restriktívnek kell maradnia mindaddig, amíg az infláció el nem éri a központi bank céltartományát, és a kormányt a kiadások korlátozására szólította fel.

A kriptopénzek piacán továbbra is további fellendülést látunk. A Bitcoin visszatért a 60 ezer dolláros szint fölé, és ma 0,30%-kal 64 300 dolláron áll. Az Ethereum 0,50%-kal emelkedett 3.150 USD-re.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.