További részletekért és a Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjaiért kattintson IDE!

Az ázsiai és csendes-óceáni indexek mérsékelten emelkednek. A legnagyobb emelkedést a kínai indexek mutatják, 0,45% és 0,75% között. A japán Nikkei 225 index 0,10%-kal, míg az ausztrál S&P/ASX200 index 0,35%-kal emelkedik.

A devizapiacon a nap első felében viszonylag alacsony a volatilitás. A legerősebb devizák közé tartozik az új-zélandi dollár és az ausztrál dollár, mindkettő 0,1-0,2% körüli nyereséggel.

Ma az amerikai piacok zárva maradnak a szövetségi Memorial Day ünnep miatt. Az Egyesült Királyság piacai szintén zárva lesznek a tavaszi bankszünnap miatt.

A Bank of Japan (BOJ) óvatosan fogja követni az inflációs célját – mondta hétfőn Kazuo Ueda elnök, hangsúlyozva, hogy az ultra laza monetáris politika évei után egyes kihívások különösen nehezek Japán számára. Ueda azonban kijelentette, hogy Japán előrelépést tett a pozitív árdinamikához való visszatérésben és az inflációs várakozások növelésében.

Philip Lane, az Európai Központi Bank (EKB) munkatársa elmondta, hogy az EKB készen áll arra, hogy a jövő héttől megkezdje a kamatcsökkentést. Lane megemlítette, hogy az EKB-nak továbbra is viszonylag magasan kell tartania a kamatokat, hogy az infláció továbbra is a cél felé haladjon.

A kormányzati cégnyilvántartásba beadott kérelem szerint Kína a félvezetőipar ösztönzése érdekében létrehozta a harmadik egymást követő állami támogatású befektetési alapot, 344 milliárd jüan (47,5 milliárd USD) tőkével.

Hszi Csin-ping elnök hangsúlyozta, hogy Kínának el kell érnie az önellátást a félvezetők terén. Ez az igény azután erősödött meg, hogy az Egyesült Államok az elmúlt néhány évben egy sor exportellenőrzési intézkedést vezetett be.

Li Csiang kínai miniszterelnök Szöulban találkozott Yoon Suk Yeol dél-koreai elnökkel és Fumio Kishida japán miniszterelnökkel, hogy felújítsák a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló háromoldalú tárgyalásokat. A kriptopénzek piacán mérsékelt emelkedést figyelhetünk meg.

A Bitcoin enyhén emelkedett a 68 700 dolláros szintre. Nagyobb emelkedést, és ennek következtében az ETH-BTC arány emelkedését láthatjuk az Ethereumban, amely ma 2,30%-kal emelkedett, és elérte a 3910 dolláros szintet. 13:07 2024. 05. 27.