Az ázsiai és csendes-óceáni indexek vegyes kereskedést folytatnak. A japán Nikkei 225 index 0,60%-os mínuszban, míg az ausztrál S&P/ASX200 index 0,20%-os csökkenéssel kereskedik. A kínai indexek 0,15-0,35% közötti pluszban vannak.

A devizapiacon a nap első felében viszonylag mérsékeltek a mozgások, kivéve az NZD-t, amely a G10 devizák közül a legnagyobb mértékben erősödik az RBNZ döntését követően. Ezzel szemben a JPY és a CHF a leggyengébb devizák közé tartozik.

Az új-zélandi jegybank (RBNZ) a hetedik egymást követő ülésén változatlanul hagyta a kamatlábakat, és jelezte, hogy a tartós infláció megfékezése érdekében a politikának hosszabb ideig restriktívnek kell maradnia. Az RBNZ a hivatalos készpénzkamatlábat a várakozásoknak megfelelően 5,5%-on tartotta. Az új banki előrejelzések szerint a kamatcsökkentés a második helyett 2025 harmadik negyedévében kezdődik majd. Az NZD 0,3% és 0,5% között erősödik a legtöbb más G10 valutával szemben.

Adrian Orr, az RBNZ kormányzója a döntést követő sajtótájékoztatón kissé kevésbé hangzott sólyomnak, mint az RBNZ-nyilatkozat. Ennek eredményeképpen az NZD enyhe emelkedését figyeljük meg. A kormányzó arra számít, hogy az infláció 2024 végére a célértékre csökken.

A japán export áprilisban az ötödik egymást követő hónapban nőtt, de az adat rosszabb volt a vártnál. Ennek ellenére a kereskedelmi adatok tompítják a döntéshozók reményét, hogy az export ellensúlyozni fogja a gyenge belső fogyasztást, mivel az export volumene továbbra is alacsony.

Japán külkereskedelmi deficitje áprilisban közel 8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az export 8,98 billió jent (57 milliárd USD), míg az import 9,4 billió jent (60 milliárd USD) tett ki.

A kriptopénzek piacán a két ülésszakkal ezelőtti dinamikus emelkedés után továbbra is enyhe csökkenést figyelhetünk meg. A Bitcoin 0,40%-kal 39.800 USD-re, az Ethereum pedig 0,90%-kal 3.750 USD-re esett. A piac tegnap óta idegesebb, a holnapra várható Ethereum spot ETF-ről szóló döntés, valamint az Nvidia mai amerikai ülésszak zárása utáni jelentése előtt.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.