Vegyesen alakulnak az ázsiai-csendes-óceáni indexek. A japán Nikkei 225 index (-0,20%) és az FTSE China A50 index (-0,40%) enyhén veszít. A többi kínai index 0,40-0,60% között erősödik, az ausztrál S&P/ASX200 index pedig 0,20%-os pluszban kereskedik.

A devizapiacon a nap első felében meglehetősen mérsékeltek a mozgások. Az erősebb devizák közé tartozik az USD, a GBP és az EUR. A másik oldalon az AUD és az NZD a leggyengébb devizák közé tartozik.

A kínai fogyasztói árak áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek, míg a termelői árak tovább növelték csökkenésüket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az USA további fegyverrendszerek szállítását blokkolhatja Izrael számára, ha az folytatja szárazföldi offenzíváját a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában.

Az Egyesült Államok már felfüggesztette 3500 darab 907 kilogrammos és 227 kilogrammos bomba szállítását, mivel aggodalmakkal töltötte el az Izrael által a terület ellen vívott háborúban a civil áldozatok nagyságrendje.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Izraelnek nincs hiteles terve a mintegy 1,4 millió palesztin civil védelmére Rafahban, és figyelmeztetett, hogy egy izraeli támadás felkelést válthat ki, ha a Gázai övezet déli részén fekvő városban nem ölik meg az összes Hamász-militánst.

Az iraki olajminiszter kijelentette, hogy Irak elegendő önkéntes csökkentést hajtott végre, és nem járul hozzá az OPEC+ termelői csoport által a június eleji ülésen javasolt további csökkentésekhez. Irak azonban eddig is elkötelezte magát az önkéntes termeléscsökkentés mellett.

A kriptopénzek piacán fokozódik a lefelé irányuló nyomás. A Bitcoin 0,80%-ot veszít és a 61 000 dolláros szint alá esik. Ezzel szemben az altcoinok piacán még nagyobb csökkenést látunk. A BTC és ETH nélkül számolt teljes projektkapitalizáció 2,00%-os csökkenéssel, 626 milliárd USD összkapitalizációval kereskedik.

Brad Garlinghouse, a Ripple vezérigazgatója szerint az amerikai kormány vizsgálja a stablecoin kibocsátó Tether-t illegális tevékenységre utaló bizonyítékok miatt – ami beláthatatlan hatással lehet a kriptopénz piacokra.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.