A Gazdasági Naptár további részleteiért kattintson IDE!

A Wall Street indexei pénteken minimális változással zártak. Az SP500 mindössze 0,14%-kal 5230 pontra, a Nasdaq 100 pedig 0,10%-kal 18340 pontra erősödött. Mindkét esetben rekordszintek körül kereskedtek az indexek.

Az ázsiai és csendes-óceáni indexek vegyes kereskedést folytatnak az új hét elején. A koreai KOSPI 0,18%-os mínuszban, az ausztrál S&P/ASX 200 0,40%-os pluszban, a kínai indexek pedig 0,10% körüli pluszban vannak. A japán Nikkei 1,16%-os mínuszban van, de még mindig a 40000 pontos szint felett tartózkodik.

A devizapiacon a nap első felében nincsenek jelentősebb változások, a legtöbb árfolyam +-0,10%-on belül ingadozik. Az ázsiai-csendes-óceáni térségből származó devizák, mint az AUD, NZD és JPY, különösen stabilak.

A mai napon közzétették a Bank of Japan (BoJ) legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Az alábbiakban a legfontosabb részleteket ismertetjük:

  • A tagok egyetértettek abban, hogy még nem értük el azt a szintet, amikor az inflációs cél fenntartható elérésének valószínűsége alacsony.
  • A tagok osztották azt a nézetet, hogy a 2%-os infláció elérésének esélye fokozatosan növekszik, így ha a pozitív bér- és inflációs ciklus megerősödik, a bank végleg befejezi a negatív kamatlábak és más nem konvencionális enyhítő intézkedések szakaszát.
  • Néhány tag kijelentette, hogy a BOJ nincs nyomás alatt, hogy a nyugati országokban megfigyelt ütemben gyorsítsa fel a kamatemeléseket.
  • A jegyzőkönyv nem sok új információval szolgált. Ennek eredményeképpen a JPY mozgásai korlátozottak. A japán jen ma nem tapasztal jelentős változásokat, az USDJPY 151,200 körül kereskedik.

Masato Kanda, Japán nemzetközi ügyekért felelős pénzügyminiszter-helyettese és devizadiplomatája hétfőn óva intett a jen eladására törekvő spekulánsoktól, kijelentve, hogy a jen gyengülése nem tükrözi a fundamentumokat.

Kína irányelveket vezetett be az Intel és az AMD amerikai mikroprocesszorainak fokozatos kivonására a kormányzati PC-kből és szerverekből – jelentette vasárnap a Financial Times. A jelentés szerint a közbeszerzési irányelvek célja az is, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerét és a külföldi adatbázis-szoftvereket háttérbe szorítsák a hazai lehetőségek javára.

A kriptopénzek piacán enyhe fellendülést figyelhetünk meg. A hétvégén a Bitcoin visszatért a 67 000 dolláros szint fölé, az Ethereum pedig valamivel kevésbé, de még mindig a 3500 dolláros szint alatt maradt. Valamivel nagyobb emelkedés figyelhető meg a kisebb projekteknél, amelyek teljes piaci kapitalizációja meghaladta a 740 milliárd dollárt.

Az emelkedés különösen az RWA (real world assets), azaz a valós eszközök tokenizációja szektorba tartozó projekteknél figyelhető meg. A katalizátor az a március 19-i bejelentés volt, miszerint a BlackRock az RWA-szektorra összpontosító BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund elnevezésű alapot tervez indítani. Az alap teljes méretét azonban nem hozták nyilvánosságra.