Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei az új hét kezdetén emelkedtek: a Nikkei 2,5%-kal emelkedett, az S&P/ASX 200 0,1%-kal, a Kospi 0,7%-kal, a Nifty 50 pedig stagnált. A kínai indexek 0,3-1,1%-kal emelkedtek.

Az amerikai határidős ügyletek szintén magasabban kereskednek, az S&P 500 határidős ügyletek megpróbálnak visszakapaszkodni az 5.200 pont fölé.

De Cos szerint az Európai Központi Bank júniusban megkezdheti a kamatcsökkentést.

A piaci konszenzus szerint a Bank of Japan a holnapi ülésen kilép a negatív kamatlábakból, miután amúlt heti bértárgyalások az elmúlt évtizedek legnagyobb béremelését eredményezték.

A Nomura és a MUFJ is arra számít, hogy a Bank of Japan holnap befejezi a hozamgörbe-szabályozást.

A JPMorgan szerint a Bitcoin-allokáció a befektetők portfóliójában, a volatilitással kiigazítva, mostanra meghaladta az aranyat.

A kínai kiskereskedelmi forgalom 5,5%-kal volt magasabb februárban (várt 5,2%), az ipari termelés 7,0%-kal nőtt (várt 5,0%), a városi beruházások pedig 4,2%-kal voltak magasabbak (várt 3,2%).

A kínai munkanélküliségi ráta januárban 5,1-ről 5,3%-ra emelkedett (várt 5,1% é/é).

A japán gépipari megrendelések januárban 1,7%-kal csökkentek (várt -1,0% h/h).

Dél-Korea félvezető exportja 62,9%-kal volt magasabb februárban éves szinten, a memóriachipek exportja 108,1%-kal volt magasabb éves szinten.

A főbb kriptovaluták vegyesen kereskednek az új hét elején – a Bitcoin 0,2%-ot erősödik, az Ethereum 0,6%-ot esik, a Ripple 0,6%-ot ad hozzá, a Dogecoin pedig 2,0%-ot esik.

Az energiahordozókkal magasabban kereskednek – az olaj 0,4-0,5%-ot erősödik, míg az amerikai földgáz ára 2% fölé emelkedik.

A nemesfémek visszahúzódnak – az arany és az ezüst 0,4%-ot, a platina 1%-ot, a palládium pedig 0,8%-ot esik.
Az NZD és a CAD a legjobban teljesítő főbb devizák, míg a JPY és a CHF vannak a legnagyobb lemaradásban.

A Nikkei (JP225) 2%-ot emelkedett ma, a gyengébb jen támogatásával. Az index áttörte a piaci geometria felső határát a 38,900 pontos területen, és 2024. március 8. óta a legmagasabb szintre emelkedett. Forrás: xStation5A

A Gazdasági Naptár részletesen ITT tekinthető meg.