● Az ázsiai és a csendes-óceáni térség indexei többnyire felfelé ívelő szeánszot regisztrálnak A tegnapi Wall Street-i szeánsz a Nasdaq 100 és az S&P 500 indexek emelkedésével zárult, amelyek 1,56%-kal, illetve 1,01%-kal nőttek. Az Nvidia részvényei több mint 4%-ot emelkedtek, és ma további 2%-kal kereskedtek feljebb; az Apple azonban egyértelműen ismét elhúzott, és minimális csökkenéssel zárta a szeánszot.

● Powell jelezte, hogy a Federal Reserve már nincs messze a kamatcsökkentési döntéstől, közelebb kerülve a 2%-os inflációs célhoz.

● A Fed elnöke jelezte, hogy néhány bank valószínűleg csődbe fog menni a kereskedelmi ingatlanok veszteségei miatt; jelezte azonban, hogy ez a kisebb bankoknál jelent problémát, míg a nagyobb bankok jól tőkésítettek.

● A Fed részéről Loretta J. Mester bizakodását fejezte ki, hogy a kamatcsökkentések nem vezetnek az inflációs kockázatok növekedéséhez, és nem gyorsítják fel a gazdaság növekedését.

● Az amerikai fogyasztói hitelek jóval az előrejelzések felett alakultak, 19,49 milliárd dollárt jeleztek az előrejelzett 10 milliárd dollárral és a korábbi 1,56 milliárd dollárral szemben.

● Az ázsiai szeánsz többnyire nagyon pozitív hangulatban folyt. A kínai Hang Seng közel 1,4%-ot erősödött, és a koreai KOSPI is jól teljesített, több mint 1,1%-ot emelkedett. A japán benchmarkok valamivel kevésbé jól teljesítettek, a Nikkei és a Topix 0,2-0,4%-os emelkedéssel.

● Az energetikai nyersanyagkontraktusok ma enyhén magasabban kereskednek. Az arany határidős ügyletei 0,3%-kal alacsonyabban, míg az ezüsté 0,3%-kal magasabban kereskednek.

● A devizapiacon az ausztrál dollár (AUD) jól áll. A dollárindex ma nem mutat nagy volatilitást, az EURUSD 1,0947-es árfolyamon kereskedik.

● A Bitcoin ára 67 000 dollár körül mozog; az altcoinok piacán a hangulat többnyire pozitív, az Ethereum 1%-os pluszban kereskedik, a Dogecoin pedig több mint 5%-ot erősödött.

● A nap legfontosabb makroadatai természetesen az NFP az USA-ból (14:30), valamint a kevésbé fontos német ipari adatok és az euróövezeti GDP revíziója.

● Biden amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az USA nem fogja elhagyni Ukrajnát, Zelenszkij elnök pedig a tervek szerint ma találkozik Erdoğan török elnökkel, hogy tárgyaljanak a Fekete-tengeren átívelő gabonaüzlet.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.